Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ανανεώσιμων πηγών από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Δήμου Βόλου


Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πλαίσιο ενός διαδραστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, επικεντρωμένου στους τομείς της αειφόρου ενέργειας, των ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών και να καταστήσει το Βόλο κέντρο πρότυπης αστικής ανάπτυξης. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη με αφορμή, αφενός την ανακοίνωση των 88 Δήμων της χώρας που έχουν υπογράψει το “Σύμφωνο των Δημάρχων”, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, αφετέρου την έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ της προμελέτης και των τευχών δημοπράτησης δυο πρωτοποριακών έργων που αφορούν α) την αξιοποίηση της λυματολάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και β) τη δημιουργία ενός ακόμη υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις και τους στόχους του Σχεδίου, από κοινού με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Ηλ.Ξηρακιά και τον Πρόεδρο της ΑΝΕΒΟ κ.Γ.Καουνά, ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και με βάση τη στρατηγική αυτή, εκπονήθηκε από την ΑΝΕΒΟ το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή του Συμφώνου Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για την πιο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα του περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχουν 5.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Βόλου. Από την υπόλοιπη Θεσσαλία, το Σύμφωνο των Δημάρχων έχουν υπογράψει επίσης οι Δήμοι Τρικάλων, Φαρσάλων και Αγιάς. 

Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν έως το 2020 το στόχο 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή:
Μείωση κατανάλωσης ενέργειας 20%
Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% και 
Αύξηση των ΑΠΕ κατά 20%
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του Δήμου Βόλου, που πρόσφατα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί τελικά ηθική και πολιτική υποχρέωση της τοπικής μας κοινωνίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον οικιακό και τριτογενή τομέα, τα οχήματα και τις μεταφορές, τα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό, «πράσινες» προμήθειες, παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου, διαχείριση των αστικών αποβλήτων, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών του Δήμου.
Όλοι οι σχεδιασμοί στους παραπάνω τομείς, όπως εξήγησε, στοχεύουν, παράλληλα προς την περιβαλλοντική προστασία, στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου που απορροφά, με στοιχεία του 2013, ένα σημαντικό ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου. 
Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών κ.Ηλ.Ξηρακιάς ανέφερε ότι οι δαπάνες του Δήμου Βόλου για ενέργεια το 2013 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 4.719.669,83 ευρώ, οι αντίστοιχες δαπάνες των σχολείων ήταν 419.642,29 ευρώ, της ΔΕΥΑΜΒ 2.758.580,19 ευρώ και των Νομικών Προσώπων του Δήμου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) 619.027,14 ευρώ. 

Ο κ.Καουνάς από την πλευρά του υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΝΕΒΟ χάρις στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό της και στηλίτευσε τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Σχέδιο. 
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του στόχου για ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Δήμος Βόλου έχει σχεδιάσει και προωθεί την: 
Θέρμανση και ψύξη του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Νέας Ιωνίας με ηλιοθερμία 
Ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών μονάδων (Πολυκλαδικό – Καρτάλειο)
Παρεμβάσεις στα δώματα δύο σχολείων (στη Νέα Ιωνία) και ενός δημοτικού κτιρίου (Σκενδεράνη) για την ενεργειακή τους αναβάθμιση 
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δέκα (10) σχολείων πρωτοβάθμιας και δέκα πέντε (15) σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Παρέμβαση στον οδοφωτισμό με νέου τύπου φωτιστικά σώματα φιλικά προς το περιβάλλον, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων (η μελέτη βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού). 
Παρέμβαση στα μεγάλα ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια, με αλλαγή φωτιστικών και με αξιοποίηση της τεχνολογίας για έξυπνη χρήση του φωτισμού.
Κατασκευή από τη ΔΕΥΑΜΒ και δεύτερου Υδροηλεκτρικού (Υ/Η)   Σταθμού, ισχύος 750 KW, στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου. Η ΔΕΥΑΜΒ παράγει ήδη ηλεκτρικό ρεύμα από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού (Υ/Η) Σταθμού Σαρακηνού και  από βιοαέριο στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει τη λειτουργία της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ του Π.Σ.Βόλου, μια από τις ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα απορρίμματα.
Υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ  Βόλου», το οποίο αφορά  την επεξεργασία και αξιοποίηση 58 tn/ημέρα αφυδατωμένης λυματολάσπης που παράγεται στις ΕΕΛ, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσεται και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας προωθεί την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη διαλογή στην πηγή ως την τελική διάθεση, για να διεκδικήσει στη συνέχεια την απαιτούμενη χρηματοδότηση. 
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Βόλου έχει είδη καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και κομποστοποίηση των πράσινων κλαδεμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή μέθοδο της μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ. 
Ο σχεδιασμός αυτός, όπως τονίστηκε, βρίσκεται σε αντιστοιχία με τους άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής που προβλέπει το ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ). 
Στη σημερινή συνέντευξη παρέστησαν επίσης οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Ν.Οικονόμου, Ν.Μόσχος και Φ.Λαμπρινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: