Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Συζήτηση Π.Σκοτινιώτη με μαθητές για το θέμα της μετανάστευσης

Συζήτηση με τον Δήμαρχο κ.Πάνο Σκοτινιώτη για το σοβαρό θέμα της μετανάστευσης είχαν σήμερα μαθητές του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Παγασών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Teachers4Europe” και συγκεκριμένα της δράσης με τίτλο «Χαμένες φωλιές…χαμένες πατρίδες». Ο κ.Σκοτινιώτης απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για τις αιτίες, τις πολιτικές αντιμετώπισης και τη λύση του προβλήματος, ενώ τους ενημέρωσε επίσης για τις δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος Βόλου με σκοπό την υποστήριξη και ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υλοποιείται από τους μαθητές της Στ΄1 τάξης του σχολείου, που πραγματοποίησαν επίσκεψη σήμερα στο Δημαρχείο συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Β.Φουντούλη. Μαζί τους ήταν η συντονίστρια του προγράμματος στη Θεσσαλία Ε.Πλακαρού και οι μαθητές της Ε΄τάξης, οι οποίοι συμμετέχουν επικουρικά στη διεξαγωγή της δράσης. Όπως εξήγησε η κ.Φουντούλη, στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους μαθητές γνώση σχετική με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια τάξη πραγμάτων, που θα τους βοηθήσει να καταστούν ενεργοί πολίτες, ατομικά και συλλογικά, μέσα από μια διαδικασία προσαρμογής τους στο σύγχρονο και οικονομικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Καλωσορίζοντας τους μαθητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ.Σκοτινιώτης τους ενημέρωσε καταρχάς για τη σύνθεση και το ρόλο του οργάνου, για να δεχθεί στη συνέχεια, επί μία και πλέον ώρα, σειρά ερωτήσεων γύρω από το θέμα της μετανάστευσης αλλά και τα προβλήματα της συνοικίας των Ν.Παγασών. Ο κ.Σκοτινιώτης εξήγησε ότι εξαιτίας της βαθιάς οικονομική κρίσης των τελευταίων 4-5 ετών και της μεγάλης ανεργίας, η οποία ανέρχεται σε υψηλότατα επίπεδα και στην πόλη μας, αρκετοί από τους μετανάστες, κυρίως Αλβανικής καταγωγής, άρχισαν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους, ενώ και πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. «Το πρόβλημα», τόνισε ο Δήμαρχος, «είναι ότι πλέον μεταναστεύουν κυρίως νέοι επιστήμονες και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης». 

Σε ερώτηση σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών στη χώρα μας ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνα που διεκδικούμε για τους Έλληνες όταν μεταναστεύουν σε οποιαδήποτε χώρα και πρόσθεσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από νόμιμους μετανάστες, θα πρέπει να μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια.   

 «Οι οικονομικοί μετανάστες έχουν θετική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα. Ούτως ή άλλως οι μετανάστες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας και όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της και να επικρατούν φαινόμενα ανισότητας, αδήλωτης εργασίας, ανομίας, ρατσισμού, αλλά και απώλειας πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου. 

Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου Βόλου για τους μετανάστες, ενημέρωσε για το ρόλο και το έργο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει στέγη για την εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανικής καταγωγής που γεννήθηκαν και ζουν στο Βόλο. «Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά των Αλβανών συμπολιτών μας, τα οποία θέλουμε να νιώθουν την Ελλάδα ως δική τους χώρα, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς με την πατρίδα τους», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αλβανική κοινότητα των μεταναστών στο Βόλο έχει ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία και πλέον αποτελεί οργανικό τμήμα αυτής, καθώς έχουν ξεπεραστεί προκαταλήψεις του παρελθόντος.  

Τέλος, ο κ.Σκοτινιώτης εξήγησε στους μικρούς μαθητές ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν θα αντιμετωπιστεί, αν δεν εξαλειφθούν οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα και αυτές πρωτίστως είναι η φτώχεια, η υπανάπτυξη, η έλλειψη δημοκρατίας και οι πόλεμοι σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. 

Στους μαθητές της Στ΄1 τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο «Βραβείο Ενεργού Πολίτη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: