Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Να ξεκαθαρίσει ο κ.Πατσιαντάς τι εννοεί όταν μιλάει για επανασχεδιασμό των ορίων του Δήμου

Για πολιτική αδυναμία του κ.Πατσιαντά να διατυπώσει γνήσια αυτοδιοικητικό και προγραμματικό λόγο, μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστήριξε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ.Σκοτινιώτης, κάλεσε επίσης τον κ.Πατσιαντά να εξηγήσει με σαφήνεια στους πολίτες τι εννοεί όταν μιλάει για επανασχεδιασμό των ορίων του Δήμου, να ξεκαθαρίσει δηλαδή με ποια πρόταση κατεβαίνει στις εκλογές σε σχέση με τα όρια του Δήμου και ποια πρόταση θα υποστηρίξει εάν εκλεγεί Δήμαρχος ή από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Το πλήρες περιεχόμενο των δηλώσεων του κ.Σκοτινιώτη έχει ως εξής: 

«Καταρχάς ο κ.Πατσιαντάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι, εκτός από την απογείωση, υπάρχει και η προσγείωση. Αυτό το υπεραισιόδοξο κλίμα που βγάζει σήμερα, το έβγαζε και στις προηγούμενες εκλογές, με τα ίδια πάνω-κάτω επιχειρήματα. Σαν να έχει μείνει το ρολόϊ στο 2010. 
Σε ότι αφορά, τώρα, την ουσία της τοποθέτησής του, θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία: 
Α. Την ώρα που αναγνωρίζεται πλέον από ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας η ανάγκη να χειραφετηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα κόμματα και το Κράτος, να λειτουργήσει ενοποιητικά ενθαρρύνοντας τις δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις που διαθέτουν οι τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσει αιχμή της εθνικής ανασυγκρότησης, ο κ.Πατσιαντάς μας γύρισε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Εξέφρασε μια βαθιά αναχρονιστική και συντηρητική άποψη, που στην ουσία θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση το μακρύ χέρι του κόμματος και με αυτή την αντίληψη να ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με την κυβέρνηση. Αν δηλαδή η κυβέρνηση είναι φιλική προς το κόμμα που μας υποστηρίζει, είμαστε κυβερνητικοί, αν η κυβέρνηση είναι αντίθετη προς το κόμμα που μας υποστηρίζει, τότε γινόμαστε κίνημα διαμαρτυρίας. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η άποψη είναι η πιο βολική για την όποια κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτή η θέση δείχνει μεγάλη πολιτική αδυναμία να διατυπωθεί γνήσια αυτοδιοικητικός και προγραμματικός λόγος για τα μεγάλα θέματα της πόλης, και αυτή η πολιτική αδυναμία επιχειρείται να καλυφθεί με κομματικά δεκανίκια. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές συναντήσεις με φορείς ο κ.Πατσιαντάς αισθάνεται την ανάγκη να συνοδεύεται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό. 

Β. Σε ότι αφορά τις θέσεις του κ.Πατσιαντά για επανασχεδιασμό των ορίων του Δήμου, πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτές τις εκλογές, θα ψηφιστούμε από τους συμπολίτες μας 9 Δημοτικών Ενοτήτων και 21 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, απέναντι στους οποίους θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όσο το αίτημα, παλιότερα, ήταν η διεύρυνση των ορίων των Δήμων, ήταν θεμιτό να μιλάς για επανασχεδιασμό. Σήμερα όμως είναι παράδοξο να διεκδικεί κανείς να εκλεγεί Δήμαρχος, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να διαμελίσει το Δήμο! Καταρχήν πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπεκφεύγει κανείς με γενικές αναφορές πως θα ανοίξει ένας διάλογος για το θέμα του επανασχεδιασμού των ορίων του Δήμου, χωρίς να καταθέτει τη δική του πρόταση. Πρέπει να έχει καθαρή άποψη και να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλάει για επανασχεδιασμό. Ποια είναι η πρότασή του κ.Πατσιαντά σε σχέση με τα όρια που θα πρέπει να έχει ο Δήμος Βόλου; Τάσσεται υπέρ των ορίων που ίσχυαν επί «Καποδίστρια», πριν τον «Καποδίστρια» ή έχει μια τρίτη πρόταση; Επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει με ποια πρόταση κατεβαίνει στις εκλογές και ποια πρόταση θα υποστηρίξει αν εκλεγεί Δήμαρχος ή έστω από τη θέση της αντιπολίτευσης, αν βεβαίως δεν την εγκαταλείψει αυτή τη φορά. Άρα, λοιπόν, εδώ δεν χωράνε μισόλογα, όχι μόνο από τον κ.Πατσιαντά αλλά και από οποιονδήποτε άλλο μιλάει για επανασχεδιασμό των ορίων του Δήμου. Διότι, τέτοιες απόψεις οδηγούν σε αποσταθεροποίηση τον Δήμο. “Φτύσαμε αίμα”, κυριολεκτικά, για να ενοποιήσουμε τη λειτουργία του Δήμου, χωρίς οι συμπολίτες μας να στερηθούν ούτε μία μέρα τις υπηρεσίες που δικαιούνται. Όσοι από τους υποψηφίους έχουν άλλη πρόταση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιο Δήμο διεκδικούν να διοικήσουν και ποιον Δήμο θα παραδώσουν, εφόσον εκλεγούν, όταν θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: