Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ηλ.Ξηρακιάς: Ας σταματήσει ο λαϊκισμός για τη ΔΕΥΑΜΒ

Σαφές μήνυμα ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και ότι οι πολίτες δε θα επιτρέψουν την απαξίωση και τον ευτελισμό της, ώστε να επωφεληθούν όσοι ελπίζουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης, απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Βόλου και Συντονιστής του Τεχνικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ κ.Ηλίας Ξηρακιάς σε δήλωσή του με αφορμή δηλώσεις και τοποθετήσεις για το θέμα της βλάβης που παρουσιάστηκε σε αγωγό.
Ο κ.Ξηρακιάς επισημαίνει συγκεκριμένα στη δήλωσή του τα ακόλουθα:
«Με αφορμή τη βλάβη που παρουσιάστηκε στον αγωγό που μεταφέρει στη θάλασσα (Αγκίστρι) το ΚΑΘΑΡΟ νερό, μετά από την επεξεργασία των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, παρακολουθούμε να επανέρχεται το κλίμα άκρατου λαϊκισμού, με δηλώσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.


Έχουμε κάνει επανειλημμένα έκκληση σε όλους να σεβαστούν τη δουλειά που με σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια γίνεται στη ΔΕΥΑΜΒ. Κατανοούμε τις αντιπολιτευτικές κορώνες και τις άλλες σκοπιμότητες, πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί στη λογική των Ιησουϊτών  «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ή με απίθανες προτάσεις, που και αδόκιμες επιστημονικά είναι και το κόστος τους είναι τεράστιο. Και αυτό, σε μια εποχή που η ΔΕΥΑΜΒ αξιοποιεί στο έπακρο το ΕΣΠΑ, υλοποιώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων μείζονος αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής σημασίας και θωρακίζοντας τον Παγασητικό, ενώ ταυτόχρονα  αναζητά πόρους για την κατασκευή των συνδέσεων στα νέα δίκτυα αποχέτευσης, που άρχισαν  ήδη να κατασκευάζονται στην Αγριά, την Ιωλκό, τον Άγιο Στέφανο, αύριο στη Ν.Αγχίαλο, την Αρτέμιδα κλπ
Δεν μπορεί, λοιπόν, να υποστηρίζεται σοβαρά η κατασκευή δεύτερου αγωγού μεταφοράς του καθαρού νερού στο Αγκίστρι, όταν η ΔΕΥΑΜΒ επεξεργάζεται τα λύματά της σε 3ο βαθμό, - από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας – και έχει ήδη ετοιμάσει προτάσεις για τη αξιοποίηση αυτού του νερού για άρδευση, ψύξη κ.λ.π. Μάλιστα, στη μελέτη που ανατίθεται σύντομα για την επέκταση των εγκαταστάσεων του βιολογικού, προβλέπεται η αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του, αφού ισχύουν  ακόμη αυτοί που αφορούν το 2ο βαθμό επεξεργασίας λυμάτων.
Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν προσφέρεται η ΔΕΥΑΜΒ για άγονες αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι και καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέει ο καθένας και γιατί το λέει. Γιατί ξέρουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι δική τους επιχείρηση, που οι ίδιοι καλύπτουν αναλογικά το κόστος  λειτουργίας της και δε θα επιτρέψουν την απαξίωση και τον ευτελισμό της, ώστε να επωφεληθούν όσοι ελπίζουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: