Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: «Πάνω σε σταθερά θεμέλια οικοδομούμε έναν Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και καινοτόμο»

«Γέφυρα» για την επόμενη πενταετία χαρακτήρισε την παρούσα δημοτική περίοδο, που σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης παρουσιάζοντας σήμερα τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής κατά την πρώτη τριετία του «Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. «Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να “φέρουμε το καράβι στα ίσια”. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Σταθερά, αποφασιστικά, δημιουργικά, ενωτικά», τόνισε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους εκατοντάδες Βολιώτες που κατέκλυσαν την αίθουσα και τους εξωτερικούς χώρους του κινηματογράφου «Αχίλλειον» για να παρακολουθήσουν τον απολογισμό της τριετίας.

Ο σημερινός απολογισμός έχει μέσα του την πνοή της συλλογικής προσπάθειας, είπε. Μέσα από συγκεκριμένα, αδιαμφισβήτητα στοιχεία, παρουσίασε το πολύπλευρο έργο που επιτελέστηκε, παρά τη δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων, τους διαρκείς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς και τη συνεχή αμφισβήτηση από την κυβέρνηση της θεσμικής και διοικητικής αυτονομίας των Δήμων.

κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι σε τόσο σύντομο χρόνο και σε μια μεταβατική περίοδο προφανώς και  δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μάλιστα με τους ασφυκτικούς περιορισμούς των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών. Ο νέος Δήμος Βόλου, ωστόσο,  πέτυχε να κερδίζει κάθε μέρα την εμπιστοσύνη του πολίτη, να στηρίζει έμπρακτα τους δημότες του, να επενδύει με επιμονή στην ποιότητα ζωής, να προωθεί με σχέδιο τη βιώσιμη ανάπτυξη, να θεμελιώνει στέρεα την προοπτική του.
Η διοικητική συγκρότηση του Δήμου, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε χωρίς ακόμη και ο πιο απομακρυσμένος οικισμός να στερηθεί, έστω και για μια μέρα, κάποια από τις καθημερινές λειτουργίες και φροντίδες του Δήμου. Ήταν ένας πραγματικός άθλος, τόνισε,  καθώς το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με τη σταδιακή οικονομική εξυγίανση του Δήμου σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας.
Ο κ.Σκοτινιώτης ενημέρωσε τους συμπολίτες ότι το άνοιγμα των οικονομικών του Δήμου τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στις 30.11.2013 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του νέου Δήμου ανερχόταν συνολικά σε 3,8 εκατ. ευρώ.  Στο σημείο αυτό κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν πόσο πιο πλούσιο θα ήταν το κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο του Δήμου, αν αυτό το ποσό των 18,7 εκατ. ευρώ (22,5-3,8=18,7) είχε αξιοποιηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή όχι για παλιές υποχρεώσεις και για να κρατηθεί ο Δήμος όρθιος, αλλά για τις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες.
«Κινηθήκαμε με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος», τόνισε ο Δήμαρχος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό που θεωρείται ως το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της Δημοτικής Αρχής, τη μεγάλη παρακαταθήκη αυτής της τριετίας: τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει και την επιλογή της να λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας.
Χάρις σ΄αυτή τη σταθερή και αταλάντευτη στάση της Δημοτικής Αρχής, όπως είπε, ο Δήμος απαλλάχθηκε από τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την ατιμωρησία και το πολιτικό χρήμα. 
Παρουσιάζοντας το κοινωνικό έργο του Δήμου, ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι αποτέλεσε ζήτημα τιμής για το Δήμο Βόλου να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης χωρίς ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι. Να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης αβοήθητος. «Μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλοι μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε ότι το πλούσιο κοινωνικό έργο τοποθετεί το Δήμο Βόλου στην πρωτοπορία της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλλαν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, όλοι οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή σε εποχή πλήρους κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου, στις δύσκολες εποχές όπως αυτή που ζούμε, να υπάρξει βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή. Η στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης, πρόσθεσε, διαπέρασε όλες τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής: στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ υπεραμύνθηκε του σημαντικού έργου που παράχθηκε στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στη ΔΕΥΑΜΒ έχουμε “αναποδογυρίσει το τραπέζι”» και επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι «το νερό και η αποχέτευση αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανθρώπινο δικαίωμα». Η ΔΕΥΑΜΒ, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Σκοτινιώτης, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Νομό Μαγνησίας, αφού υλοποιεί, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ένα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ,   ύψους 77 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, σημείωσε ότι η μέχρι στιγμής απορρόφηση φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο μεγάλος βραχνάς είναι η συντήρηση των δικτύων και των υποδομών, αφού η χρηματοδότηση του Δήμου - και όλων των Δήμων της χώρας - στον τομέα αυτόν έχει μειωθεί σε ποσοστό 80% σε σχέση με το 2009. Για το κυκλοφοριακό είπε ότι έγιναν αρκετά, για τη μείωση των μετακινήσεων, την ελεύθερη ροή με χαμηλή ταχύτητα, την αποτροπή με τεχνικά μέσα της παράνομης στάθμευσης, την επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων στο παραλιακό μέτωπο έως τις Αλυκές και του δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.
Στον τομέα της καθημερινότητας, υπογράμμισε την καθημερινή μάχη που δίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του ενιαίου Δήμου Βόλου, λέγοντας συγκεκριμένα: «Δεν μας αρκεί να είμαστε πιο καθαρή πόλη από άλλες αντίστοιχες πόλεις. Αυτό το έχουμε πετύχει. Η φιλοδοξία μας είναι να είμαστε καθαρή πόλη. Και καθαρή πόλη, όπως τη θέλουμε, χωρίς τη συνδρομή όλων μας, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει».
Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την επίλυση του διδακτηριακού προβλήματος, στην προσπάθεια αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και κάθε επενδυτικής ευκαιρίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε περιβάλλον ύφεσης, μεγάλης ανεργίας και βαθιάς κοινωνικής κρίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης ενημέρωσε τους συμπολίτες για το πλούσιο έργο και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τέσσερις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξένησε ο Δήμος Βόλου μέσα σε τρία χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Πρόκειται για ένα ρεκόρ που καμία άλλη πόλη δεν κατέχει και που ενισχύει δραστικά τη θέση της πόλης μας στο διεθνή αθλητικό χάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στις προσπάθειες αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, ανάδειξης των τοπικών αγροτικών προϊόντων, διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας του δημοσίου χώρου και των πολιτών, «κόβοντας με το μαχαίρι» πρακτικές ανοχής, πελατειακών σχέσεων  και ευνοιοκρατίας, όπως και στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια με σκοπό την αποφασιστική συμμετοχή του  στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των μεγάλων έργων υποδομής.
Συνεχίζοντας ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αξιοποίησε  κάθε δυνατότητα συνεργασίας, σε εθελοντική βάση, με το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η περιοχή μας και προσπάθησε να αναδείξει το Βόλο σε σημαντικό κέντρο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση και ανάδειξη της πολλαπλής ταυτότητας του Δήμου.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό «της πόλης του αύριο», στο  Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήθηκε και στην ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. 
«Παρά τις δυσκολίες, αυτά τα τρία χρόνια, έγιναν πολλά. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Ο Δήμος που προσδοκούμε, δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς σταθερά θεμέλια. Πάνω σε αυτά τα σταθερά θεμέλια θα οικοδομήσουμε, την επόμενη πενταετία, έναν Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και καινοτόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: