Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αξιοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ

Την πεποίθηση ότι σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία που βιώνει η χώρα, η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει αμήχανη και αμέτοχη, αλλά έχει χρέος, αντίθετα, να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της -πολιτικών που θα προτείνουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης - στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης κατά την ομιλία του στη διημερίδα «Μαγνησία 2014, έτος επανεκκίνησης» που διοργανώνει σήμερα κι αύριο στο Volos Palace, ο Όμιλος Καρεκλίδη.
Μιλώντας στη θεματική ενότητα «Το ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020: Δυνατότητες και προοπτικές», ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή καταπιάστηκε συστηματικά με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος σήμερα, όχι μόνον υπάρχει, αλλά έχει αρχίσει και να υλοποιείται. «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός προέκυψε μέσα από πρωτόγνωρες συμμετοχικές διαδικασίες, με εκτεταμένη κοινωνική διαβούλευση και ευρύτατη σύγκλιση στο πλαίσιο του Δημοτικού μας Συμβουλίου», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Με όλα αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή μας, γνωρίζουμε πλέον τι θέλουμε να κάνουμε, πού, πώς και με ποιο τρόπο. Ώστε να μην αυτοσχεδιάζει ο καθένας σύμφωνα με τις όποιες φαντασιώσεις ή ιδεοληψίες του, μοιράζοντας ανέξοδες και, πολλές φορές, γραφικές υποσχέσεις. Αυτό προφανώς και δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η διαμόρφωση εναλλακτικών σχεδίων για το πώς ο σχεδιασμός αυτός θα μπορέσει να υλοποιηθεί πιο αποτελεσματικά. Όπως επίσης ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν χρειάζεται συνεχή εμπλουτισμό, επικαιροποίηση ή και αναθεώρηση κάποιων επιλογών, αν και όταν οι εξελίξεις το επιβάλλουν»
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την περιοχή μας είναι να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο, όπως δυστυχώς συνέβη με το ΕΣΠΑ, θυμίζοντας ότι στην αρχική φάση του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ, η Μαγνησία δεν φρόντισε, και πάντως δεν κατάφερε, να διασφαλίσει το μερίδιο που δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να χαθούν χρόνος και σημαντικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων που είχε ανάγκη ο Νομός.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου Βόλου βρίσκεται σε αντιστοιχία, αλλά και υπερβαίνει τους άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής που προβλέπει το ΣΕΣ 2014-2020 και παρουσίασε τις προτεραιότητες στους τομείς του περιβάλλοντος (ενέργεια-στερεά απόβλητα), του πολιτισμού και των αστικών αναπλάσεων. Τέλος επισήμανε ότι η ανορθωτική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει   η μείζων πόλη  τα επόμενα δύσκολα χρόνια θα στηριχθεί στα γερά θεμέλια που ήδη έχουν τεθεί. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε οι δημοτικές, αλλά και οι περιφερειακές εκλογές, να αποτελέσουν  την ευκαιρία μιας γόνιμης αντιπαράθεσης προγραμμάτων και σχεδίων, χωρίς διχαστικά διλήμματα και τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, αφήνοντας στην άκρη τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και τις αγκυλώσεις των κομματικών χώρων», τόνισε. 

Διαβάστε όλη την εισήγηση του Δημάρχου Βόλου εδώ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: