Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βόλου

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η συμμετοχή των δημοτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από τον περασμένο Μάιο στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βόλου. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 20 προγράμματα, μέσα από τα οποία 400 περίπου συμπολίτες καταρτίστηκαν σε θέματα πληροφορικής και ξένων γλωσσών, ενώ άλλα 10 βρίσκονται σε εξέλιξη και 7 πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Την ίδια ώρα δρομολογείται η υλοποίηση προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες υπηρεσιών, φορέων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ενώ ο Δήμος Βόλου σε συνεννόηση με τοπικούς παραγωγικούς φορείς διεκδικεί σειρά προγραμμάτων για  επιμόρφωση σε δυναμικούς κλάδους της παραγωγής.
Όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δερβένης, «μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης καταγράφηκε τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών, γεγονός που καθιστά την δομή σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούμε από τους ελάχιστους δήμους πανελλαδικά με ευρεία χωροταξική κάλυψη (με Κέντρα από τη Ν. Αγχίαλο και την Ιωλκό έως και την Αγριά), όπου διαθέτουμε άρτιες υποδομές εκπαίδευσης. Ευελπιστούμε ότι τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στη βελτίωση της καθημερινότητας τους, αλλά κυρίως, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, για να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν μια θέση απασχόλησης, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον».

Αναλυτικά, τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

  Προγράμματα που ολοκληρώθηκαν



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ 
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
   ΩΡΕΣ
Αγγλικά για το χώρο εργασίας
3
55
25
Αγγλικά για τον τουρισμό
3
58
25
Ιταλικά για τον τουρισμό
7
134
25
Επεξεργασία κειμένου-διαδίκτυο
4
80
50
Τουρκικά για τον τουρισμό
1
19
25
Γερμανικά για τον τουρισμό
1
18
25
Ισπανικά για τον τουρισμό
1
17
25
ΣΥΝΟΛΟ
20
381



Προγράμματα που υλοποιούνται
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
    ΩΡΕΣ
Επεξεργασία κειμένου-διαδίκτυο
4
72
50
Δημιουργία ιστοσελίδας
1
15
50
Ιταλικά για τον τουρισμό
2
20
25
Ρωσικά για τον τουρισμό
1
18
25
Ισπανικά για τον τουρισμό
1
19
25
Αγγλικά για τον τουρισμό
1
20
25
ΣΥΝΟΛΟ
10
164


Προγράμματα που θα ξεκινήσουν άμεσα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
    ΩΡΕΣ
Επεξεργασία κειμένου-διαδίκτυο
2
40
50
Υπολογιστικά φύλλα-παρουσιάσεις
1
20
50
Αγγλικά για τον τουρισμό
2
20
25
Γαλλικά για τον τουρισμό
1
20
25
Τουρκικά για τον τουρισμό
1
20
25
ΣΥΝΟΛΟ
7
120


Η δραστηριότητα του Γραφείου Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, όμως, δεν περιορίζεται στη γενική ομάδα πληθυσμού των συμπολιτών, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, μετά από την επαφή και συνεργασία του Γραφείου με υπηρεσίες, φορείς και εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, δρομολογείται η υλοποίηση προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Ήδη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν α) πρόγραμμα “Αγωγή υγείας – Πρώτες Βοήθειες” για 160 άτομα που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, β) πρόγραμμα “Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία” για τους εθελοντές που είναι εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Βόλου, γ) πρόγραμμα “Γλωσσικές δεξιότητες” για Ρομά,  δ) πρόγραμμα “Βελτίωση γλωσσικών ικανοτήτων” για κληρικούς, και ε) προγράμματα Αγγλικών και Ελληνικής Γλώσσας για τους τροφίμους του Σωφρονιστικού καταστήματος της Κασσαβέτειας.

Πρόσφατα, το Κέντρο ενισχύθηκε με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θεματικά αντικείμενα που αφορούν, κυρίως τους τομείς:
•     Οικονομία και επιχειρηματικότητα
•     Τραπεζικές συναλλαγές
•     Ποιότητα ζωής και περιβάλλον
•     Γλώσσα και επικοινωνία
•     Κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις
•     Θέματα τέχνης και πολιτισμού

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Δήμος Βόλου έπειτα από διαβούλευση με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, κατέληξε σε προτάσεις για σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία διεκδικεί να υλοποιηθούν στην πόλη σύντομα και αφορούν τα παρακάτω θεματικά αντικείμενα:

•    Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας (40 ώρες)
•    Τοπική Γαστρονομία & Τοπικά προϊόντα (50 ώρες)
•    Εισαγωγή στην Πληροφορική και τον Προγραμματισμό Η/Υ (50 ώρες)
•    Εβραϊκή γλώσσα για τον Τουρισμό (25 ώρες)
Τα προτεινόμενα προγράμματα, σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες για  επιμόρφωση σε δυναμικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι Νέες Τεχνολογίες.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τα προγράμματα που υλοποιούνται στην πόλη, από το Γραφείο Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Βόλου, στη διεύθυνση Τοπάλη 12  στο Βόλο. Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη Δια Βίου Μάθηση και για τη σύνδεσή της με την απασχόληση και τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Βόλου διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, με βασικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), κ. Φίλιππο Λέντζα. Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, σε όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: