Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το περιβάλλον την εποχή της κρίσης

Ομιλία-συζήτηση με θέμα «Το περιβάλλον την εποχή της κρίσης», οργανώνουν ο Δήμος Βόλου και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014, στις 18.30, με ομιλήτρια την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και Σύμβουλο Επικρατείας κ. Μαρία Καραμανώφ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου και είναι ανοιχτή στο κοινό. Περιβάλλον, ανάπτυξη και κρίση.  Οι δύο πρώτες λέξεις βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ κι εξήντα χρόνια. Η τρίτη, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ανέτρεψε πολλά από αυτά που η κοινωνία μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα.
Πρώτη έκανε, βαρύγδουπα, την εμφάνιση της στο διεθνές μεταπολεμικό στερέωμα η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θεωρήθηκε εν δυνάμει απεριόριστη και συγχρόνως πανάκεια για όλα τα ανθρώπινα δεινά.
Σήμερα βιώνουμε πλέον τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των αντιλήψεων σε όλα τα πεδία.  Από όλες τις γνωστές πλέον καταστροφές, πρώτη έκανε αισθητή την παρουσία της η παγκόσμια οικολογική κρίση και, για το λόγο αυτό, το περιβάλλον έγινε το αγαπημένο παιδί της δεκαετίας του 1990 και του 2000. Επιχειρήθηκε τότε μία διέξοδος από την κρίση, η οποία έλαβε το γνωστό όνομα «Βιώσιμη ανάπτυξη» ή «αειφορία» και φιλοδόξησε να γίνει το λάβαρο του 21ου αιώνα. Σήμερα, μετά την εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα, το περιβάλλον φαίνεται να υποχωρεί, μπροστά στις «ανάγκες» που η κρίση έχει δημιουργήσει. Το ερώτημα είναι, μια τέτοια πολιτική μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την προοπτική και την ελπίδα για το μέλλον;

Η Μ.Καραμανώφ
Η Μαρία Καραμανώφ σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του University College London. Ακολούθησε δικαστική σταδιοδρομία και είναι σήμερα Σύμβουλος Επικρατείας. Μέλος της Ελληνικής Ομάδος Συστημάτων, ιδρυτικό μέλος του Eπιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Bιωσιμότητος, διαδέχθηκε στην Προεδρία τον Μιχαήλ Δεκλερή και έχει ασχοληθεί με τα συστήματα μεγάλης κλίμακος. Δίδαξε Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.Κατά το διάστημα 1990-1999 υπηρέτησε στο Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ασχολήθηκε με υποθέσεις περιβάλλοντος και βιωσίμου αναπτύξεως σε ευρύ φάσμα αντικειμένων.
Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα, μεταξύ των οποίων και τα βιβλία "Failures in Implementation", «Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων: Βιώσιμο Κράτος και Δημόσια Κτήση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: