Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί ασπίδα προστασίας για το μέλλον

Στο χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης επισήμανε τα ακόλουθα: Η σημερινή μέρα, είναι μέρα μνήμης. Μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια αθώους  Εβραίους, αλλά  και τα μέλη  άλλων μειονοτήτων, που σφαγιάστηκαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο  που  θα μπορούσε κάποιος  να  διανοηθεί. Είναι, όμως, και μέρα τιμής για όλους όσοι βοήθησαν στη διάσωση Εβραίων την εποχή του μεγάλου διωγμού. Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να  διαγραφεί. Όσο υπάρχει ανθρώπινη μνήμη, οφείλουμε να τη θυμόμαστε,  με  ντροπή  και  φρίκη.
Η διατήρηση της μνήμης μας ζωντανής είναι αναγκαία προκειμένου να  αποτίσουμε  τον δέοντα φόρο τιμής  στα θύματα. Μα πάνω απ’ όλα, είναι αναγκαία ως  ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η άβυσσος  των ναζιστικών στρατοπέδων  θανάτου ξεκίνησε  από το μίσος, την  προκατάληψη και τον αντισημιτισμό,  γεγονός που επιβάλλεται να  λειτουργήσει ως προειδοποίηση, ως σήμα κινδύνου, ως μήνυμα εγρήγορσης. 
Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα ακραίο έγκλημα στην ευρωπαϊκή Ιστορία, για το οποίο δεν ευθύνονται μόνον οι ναζί, αλλά και όσοι αδιαφόρησαν ή τους ανέχθηκαν. Και έχει σημασία η υπόμνηση αυτή, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση με ανοιχτά αντισημιτικές θέσεις συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Φαίνεται μάλιστα  πως τελευταία εμφανίζονται και διάφορα υποκατάστατά της, που υιοθετούν απροκάλυπτα τη φρασεολογία της, όπως βλέπουμε και στην πόλη μας.  
Όσοι έζησαν τη φρίκη του πολέμου και των στρατοπέδων εξόντωσης, αλλά και ολόκληρη η  πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία, έχουμε χρέος να υψώσουμε, όλοι μαζί, ένα τείχος και να πούμε όχι σε γενοκτονίες  και  εγκλήματα  κατά της  ανθρωπότητας. Όχι στην τυφλή βία,  το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.
Έχουμε χρέος να  κρατήσουμε  τη δάδα της μνήμης αναμμένη. Να κρατήσουμε  ψηλά τον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και να πούμε ναι σε μια κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, συνεκτική και συμμετοχική, όπου η πολιτισμική, η θρησκευτική, η εθνοτική διαφορά δεν θα αποτελούν απειλή, αλλά πλεονέκτημα, έμπνευση και δύναμη δημιουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: