Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Η ανασυγκρότηση της χώρας επιβάλει ανεξάρτητη και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τις θέσεις τους για την Αυτοδιοίκηση και τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λειτουργώντας ως παράγοντας ενότητας και συνοχής των τοπικών κοινωνιών, ανέπτυξαν οι Δήμαρχοι που συγκροτούν την «Πρωτοβουλία των 5», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής τους στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, στο περιθώριο της δεύτερης δημόσιας εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη».
Οι κ.κ. Καμίνης, Μπουτάρης, Σκοτινιώτης, Δημαράς και Φίλιος απάντησαν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαρίας Μουστάκα, όπως επίσης σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθούσε ζωντανά τη συνέντευξη, αλλά και πολιτών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πάτρας και των Ιωαννίνων, τα ερωτήματα των οποίων είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη διττή της υπόσταση,  δηλαδή ως αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, και ταυτόχρονα, ως κορυφαίος θεσμός της κοινωνίας πολιτών.
«Οι Δήμοι καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ριζική ανακατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ του κεντρικού κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την κατάρρευση του παραδοσιακού, συγκεντρωτικού κοινωνικού μοντέλου. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την άποψη, η οποία ήταν και το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία των 5», ότι επιβάλλεται πλέον η εξατομίκευση των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου και αποτελεί πρωτίστως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, αφού επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών κάθε πολίτη, νέου ή όχι, εργαζόμενου ή άνεργου, μόνου ή με οικογένεια.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλη δυνάμεων και αλληλοεπικαλύψεις. Ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υφισταμένων κοινωνικών δομών αποτελεί μονόδρομο, με το Δήμο να λειτουργεί ως “ομπρέλα” κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε διπλό μήνυμα, τόσο προς την κεντρική εξουσία όσο και προς τις εσωτερικές δομές του Δήμου. Προς την κεντρική εξουσία, ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και δεν είναι μοιραίο να επιβάλλονται διαρκώς νέες επιβαρύνσεις. Και προς το εσωτερικό του Δήμου, ότι οφείλουμε και μπορούμε με λιγότερα χρήματα να παράγουμε περισσότερο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης τα προηγούμενα χρόνια και η καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου στη ΔΕΥΑΜΒ, αποτέλεσε για το Δήμο Βόλου βασική επιλογή». 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις εξαρτήσεις της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση, ο κ.Σκοτινιώτης τάχθηκε υπέρ μιας ανεξάρτητης και χειραφετημένης από κάθε κυβερνητικό και κομματικό εναγκαλισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα απελευθερώνει και θα εκφράζει το ολοένα και ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό δυναμικό που, μαζί με την οργή και την απογοήτευση, συσσωρεύει  η ελληνική κοινωνία και αναζητά έκφραση. Πρόσθεσε δε ότι ο αυτόνομος, αυτοδιοικητικός λόγος που αρθρώνει η «Πρωτοβουλία των 5», καθορίζει και τις σχέσεις της με τα πολιτικά κόμματα και κάθε πολιτική πρωτοβουλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: