Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεργασία Δήμου Βόλου – εκπαιδευτικής κοινότητας για την ομαλή έναρξη λειτουργίας των σχολείων

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία του Δήμου Βόλου και ξεκινούν τα μαθήματα στις 182 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου καταβλήθηκε προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε οι εργασίες συντηρήσεων και επισκευών να γίνουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση και να ξεκινήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρχαν αφενός λόγω έλλειψης προσωπικού, αφετέρου εξαιτίας της οικονομικής στενότητας στο Δήμο. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου,  προχώρησαν στην καταγραφή των αναγκών και την ιεράρχηση των παρεμβάσεων με βάση πρωτίστως τα κριτήρια της ασφάλειας, της υγιεινής και της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν έργα από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, τα οποία αφορούν συντηρήσεις σχολικών κτηρίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ανακατασκευές αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων. Αντίστοιχα έργα εκτελούνται από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 400.000€, τα οποία θα καλύψουν επίσης ανάγκες των διδακτηρίων. Τα παραπάνω ποσά αφορούν έργα που εκτελούνται είτε με αυτεπιστασία, είτε με εργολαβίες.
Δεδομένου ότι η ανάγκη συντηρήσεων και παρεμβάσεων είναι διαρκής, οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές συμπληρωματικές εργασίες γίνονται με την οικονομική υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και την εθελοντική δραστηριοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής στέγης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Βόλου, μεταστεγάζονται από την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο 10 Νηπιαγωγεία σε Βόλο και Νέα Ιωνία, εκ των οποίων τα 6 από μισθωμένα σε δημοτικά κτίρια, τα 2 από δημόσια (συστεγαζόμενα) σε δημοτικά κτίρια (μόνα τους) και τα άλλα 2 σε νεόδμητα κτίρια. Η μετεγκατάσταση των 7 Νηπιαγωγείων θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου και των άλλων 3 κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη και με τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Πέμπτη 12.9.2013 και την Παρασκευή 13.9.2013 τα 4ο και 17ο Νηπιαγωγεία Βόλου, λόγω μετακόμισης σε νέα κτίρια. Το 4ο Νηπιαγωγείο μεταφέρεται από κτίριο επί της οδού Σταθά 62, όπου λειτουργούσε έως τώρα, σε χώρο του 32ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Βλαχάβα 155-Γ.Δήμου. Αντίστοιχα, το 17ο Νηπιαγωγείο Βόλου μεταφέρεται από την οδό Γ.Δήμου στο νεόδμητο βιοκλιματικό σχολείο που κατασκευάστηκε στη συμβολή των οδών Νικοτσάρα και Β.Κατράκη.
Επίσης, θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου το 1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας στα Άνω Λεχώνια, λόγω της ανάγκης ολοκλήρωσης των εργασιών ελαιοχρωματισμού στο εσωτερικό του κτηρίου.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι φέτος ολοκληρώθηκαν και θα λειτουργήσουν κανονικά οι δύο σχολικές μονάδες που κατασκεύασε ο Δήμος Βόλου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το 7ο Δημοτικό Σχολείο στα Μελισσάτικα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Άλλη Μεριά. Με την απόδοση σε λειτουργία των δυο αυτών μονάδων αντιμετωπίζονται χρόνια αιτήματα και καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη και τις τάσεις μεταβολής του μαθητικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: