Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ενδιαφέρον σε Πορταριά-Μακρινίτσα για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας απευθύνονται καθημερινά στη ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, έπειτα από τη νέα παράταση που δόθηκε, έως 31 Οκτωβρίου 2013, αλλά και την απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης να γίνει με εργολαβία της ΔΕΥΑΜΒ η κατασκευή των φρεατίων σύνδεσης. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, αφού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που αναλογεί σε κάθε υπόχρεο, το οποίο, μάλιστα, θα μπορεί να εξοφληθεί σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις.
Ειδικότερα, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, μετά και το τέλος των θερινών διακοπών, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας, οι οποίοι επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ ζητώντας πληροφορίες για τις δυνατότητες που τους παρέχονται προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή. Μάλιστα, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν ήδη στις απαιτούμενες διαδικασίες για άμεση σύνδεση με το δίκτυο, καταθέτοντας τη σχετική μελέτη. 
Η ΔΕΥΑΜΒ, όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Λεωνίδας Μαυρογιάννης, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, αποφάσισε να κατασκευάσει, με δική της εργολαβία, και τα φρεάτια ελέγχου πεζοδρομίου, έτσι ώστε η επιβάρυνση του υπόχρεου να είναι μικρότερη λόγω της έκπτωσης που θα επιτευχθεί. Η επιβάρυνση μάλιστα αυτή θα επιμεριστεί σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις, όπως δηλαδή έχει αποφασιστεί και για το δικαίωμα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ θα μπορεί να γίνει και διακανονισμός για τις ευπαθείς ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το τιμολόγιο τελών αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Ενότητες Μακρινίτσας – Πορταριάς, είναι μειωμένο κατά 10% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά 35% για τα υπόλοιπα ακίνητα. Η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο αυτών των περιοχών κατασκευάστηκε πριν από την ένταξή τους στη ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς δηλαδή επιβάρυνση της Επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΜΒ, μάλιστα, για να διευκολύνει τους υπόχρεους σε σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, αποφάσισε τα δικαιώματα νέων συνδέσεων να εξοφλούνται από τον καταναλωτή σε επτά (7) τριμηνιαίες δόσεις. Έτσι, για μια οικία 110 τ.μ., το δικαίωμα σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ανέρχεται συνολικά σε 455 ευρώ (περιλαμβανομένου του κόστους του υδρομέτρου και του ΦΠΑ), που σημαίνει 65 ευρώ το τρίμηνο επί επτά τρίμηνα, ή 21 ευρώ το μήνα επί 21 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ.Μαυρογιάννη, τόσο η παράταση του χρόνου σύνδεσης με το δίκτυο, όσο και η απόφαση για την κατασκευή των φρεατίων από την ίδια την Επιχείρηση, αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τους καταναλωτές ώστε να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για άμεση σύνδεση με το δίκτυο και να σταματήσει, επιτέλους, η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων μέσω των απορροφητικών βόθρων στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: