Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Δήμος Βόλου σε ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση των δομών

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ.Νατάσα Οικονόμου, εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου στη σημερινή ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα «Η αξιολόγηση των Δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τη σημασία της αξιολόγησης στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δομών και υπηρεσιών των Δήμων, τα μεθοδολογικά βήματα και τις προδιαγραφές των ομάδων της αξιολόγησης.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να προχωρήσει, με δική του πρωτοβουλία, στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του, στο πλαίσιο και της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης της ΚΕΔΕ. Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, τον συντονισμό της οποίας έχει η κ.Οικονόμου, προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της απαιτούμενης διαδικασίας ακολουθώντας τα προτεινόμενα από την ΚΕΔΕ μεθοδολογικά εργαλεία, ώστε να διασφαλιστεί κοινό μέτρο και συγκεκριμένος τρόπος στην αποτίμηση των δομών των δήμων της χώρας και στη διατύπωση προτάσεων αναδιάρθρωσής τους.
Ήδη, μάλιστα, έχει διαμορφωθεί το ερωτηματολόγιο για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, που αποτελεί και την πρώτη φάση του έργου. Τα ερωτήματα αφορούν την οργανωτική δομή, τη λειτουργία, τους πόρους - υλικούς, ανθρώπινους, οικονομικούς – της κάθε υπηρεσίας και τις συνεργασίες του Δήμου. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα διακινηθεί στις Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Βόλου για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα αποτελέσουν τα δεδομένα -πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας- για την αποτύπωση, αξιολόγηση και τελικά αναδιάρθρωση των δομών του Δήμου.
Επισημαίνεται ότι το τελικό προϊόν της Ομάδας Εργασίας θα είναι μία έκθεση που θα διαρθρώνεται σε δύο μέρη: 1) Μέρος Α΄.: Αξιολόγηση των δομών του Δήμου, 2) Μέρος Β΄.: Σχέδιο αναδιοργάνωσης και στελέχωσης των δομών του Δήμου.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής Βόλου, όπως έχει τονίσει ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, είναι να προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου, με βάση τις σημερινές αρμοδιότητες, το υπάρχον προσωπικό και την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: