Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Βόλου: Αγώνας για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των διδακτηρίων

Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δραματικές περικοπές πόρων, ο Δήμος Βόλου εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να καλυφθούν οι βασικές τουλάχιστον ανάγκες των διδακτηρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014. «Σε μια εποχή που οι δαπάνες για την Παιδεία διαρκώς περιορίζονται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με το χειρότερο τρόπο, η Δημοτική Αρχή του Βόλου, αισθανόμενη το βάρος της κοινωνικής ευθύνης, θέτει τα θέματα της εκπαίδευσης σε απόλυτη προτεραιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Φώτη Λαμπρινίδη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντηρήσεων και επισκευών στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βόλου ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Στόχος και φέτος είναι τα σχολεία να είναι έτοιμα, ούτως ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Την προσπάθεια του Δήμου Βόλου ενισχύει η συνεργασία και η εθελοντική δραστηριοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών, η οποία συμπληρώνει, σε αρκετές περιπτώσεις, το έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οικονομική υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου  για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών. 
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Βόλου αριθμεί 182 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα 75 Νηπιαγωγεία, 63 Δημοτικά Σχολεία, 20 Γυμνάσια και 24 Λύκεια. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου,  προχώρησαν στην καταγραφή των αναγκών και την ιεράρχηση των παρεμβάσεων με βάση πρωτίστως τα κριτήρια της ασφάλειας, της υγιεινής και της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, τα οποία αφορούν συντηρήσεις σχολικών κτηρίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ανακατασκευές αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων. Αντίστοιχα έργα εκτελούνται από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 400.000€, τα οποία θα καλύψουν επίσης ανάγκες των διδακτηρίων. Τα παραπάνω ποσά αφορούν έργα που εκτελούνται είτε με αυτεπιστασία, είτε με εργολαβίες. Δεδομένου ότι η ανάγκη συντηρήσεων και παρεμβάσεων είναι διαρκής, οι εργασίες θα συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Αναλυτικά, ελαιοχρωματισμοί και υδροχρωματισμοί σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, στο Νηπιαγωγείο του 2ου Ειδικού Σχολείου Βόλου, στο 9ο και στο 29ο Νηπιαγωγεία Βόλου, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση στο 16ο Νηπιαγωγείο Βόλου συνοδεύεται από εκτεταμένη συντήρηση του υπόγειου χώρου και της θεμελίωσης του, η οποία ολοκληρώνεται εντός του μήνα.
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου έγιναν βαφές των εξωτερικών χώρων, ενώ αντίστοιχες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στο 4ο Δημοτικό μαζί με εργασίες μόνωσης των τουαλετών και διαμόρφωσης αιθουσών. Επιπλέον, ασφαλτοστρώθηκε η αυλή του σχολείου το οποίο φέτος κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας. Την ίδια επέτειο έχει και το παρακείμενο 5ο Δημοτικό, όπου συνεχίζονται οι εργασίες δημιουργίας νέων τουαλετών. Στα 6ο, 13ο και 28ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου έγιναν σοβατίσματα και βαψίματα, όπως στο Ειδικό Σχολείο Νέας Ιωνίας και στο 25ο Δημοτικό, με εσωτερικές και εξωτερικές βαφές. Στο 1ο Δημοτικό Αγριάς έγινε πλήρης αντικατάσταση της στέγης και εκτεταμένοι ελαιοχρωματισμοί στο εσωτερικό του κτιρίου. Στη Νέα Αγχίαλο, η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά την ανακατασκευή της στέγης στον υπαίθριο χώρο που ενώνει  τα όμορα  “Ευγενίδειο” 1ο Δημοτικό Σχολείο και “Βαρνάλειο” 2ο Δημοτικό Σχολείο, στα οποία έγιναν επίσης εκτεταμένοι ελαιοχρωματισμοί.
Στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου δημιουργήθηκε νέα αίθουσα μετά από χώρισμα, ώστε να δεχθεί το αυξημένο μαθητικό δυναμικό φέτος, που συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες. Εκκρεμεί, τέλος, η ειδική εργολαβία για την αντικατάσταση των πλακιδίων αμιάντου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, καθώς αναμένεται στο Δήμο Βόλου η έγκριση της δημοπράτησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Όσον αφορά τα σχολικά κτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκαν εσωτερικοί ελαιοχρωματισμοί στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου και στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης εργασίες στα συστεγαζόμενα σχολεία της Αρτέμιδας, στα Άνω Λεχώνια, ενώ πρόκειται να συνεχιστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει δρομολογηθεί η εργολαβία ανακατασκευής των αύλειων χώρων στο 27ο Δημοτικό Σχολείο στις Αλυκές, στο 18ο Βόλου, στο 7ο Νέας Ιωνίας, στο 1ο Δημοτικό Αγριάς, στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 1ο Λύκειο/ 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.
Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Φώτης Λαμπρινίδης, «στις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών προστίθεται και η σημαντική συμβολή των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της, οι οποίοι είτε αυτοτελώς, είτε με προμήθειες υλικών από την Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποιούν εργασίες κυρίως βαφών και όχι μόνο. Όπως και σε άλλους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας, ο Δήμος Βόλου στηρίζεται στον αλληλέγγυο εθελοντισμό ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε κάτι που οφείλουμε να εξάρουμε».

Μεταστεγάσεις Νηπιαγωγείων
Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής στέγης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Βόλου για τη μεταφορά νηπιαγωγείων από ενοικιαζόμενα σε δημοτικά κτήρια, πραγματοποιούνται εργασίες στον 3ο Παιδικό Σταθμό Νέας Ιωνίας, για τη μεταφορά του 13ου Νηπιαγωγείου, καθώς και εσωτερικές εργασίες μαζί με τη δημιουργία περιφράξεων για τη μεταστέγαση του 15ου και του 16ου Νηπιαγωγείων Νέας Ιωνίας.
Συνολικά, σε Βόλο και Νέα Ιωνία μεταστεγάζονται από την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο 10 Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 6 από μισθωμένα σε δημοτικά κτίρια, τα 2 από δημόσια (συστεγαζόμενα) σε δημοτικά κτίρια (μόνα τους) και τα άλλα 2 σε νεόδμητα κτίρια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, εξοικονομούνται σε άμεσο χρόνο μισθώματα συνολικού ετήσιου ύψους 18.698,64€. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων σε χώρους κατάλληλους για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Νέα σχολεία
Να σημειωθεί ότι φέτος ολοκληρώθηκαν και θα λειτουργήσουν κανονικά οι δύο σχολικές μονάδες που κατασκεύασε ο Δήμος Βόλου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το 7ο Δημοτικό Σχολείο στα Μελισσάτικα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Άλλη Μεριά. Με την απόδοση σε λειτουργία των δυο αυτών μονάδων αντιμετωπίζονται χρόνια αιτήματα και καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη και τις τάσεις μεταβολής του μαθητικού δυναμικού.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ο Δήμος Βόλου έχει υποβάλει προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής νέων διδακτηρίων που θα στεγάσουν το 9ο Δημοτικό και 9ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, το 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου στην αυλή του 10ου Δημοτικού και το νέο Δημοτικό Σχολείο στις Νέες Παγασές. 

Μείωση επιχορηγήσεων
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ.Σούλα Μπαρτζιώκα, οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου είναι άρτια προετοιμασμένες ώστε να στηρίξουν τα σχολεία σε όλους τους τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους (λειτουργικές δαπάνες, μεταστέγαση Νηπιαγωγείων, κτλ.) για την έναρξη της νέας χρονιάς, Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει φροντίσει για τη μετεγκατάσταση 7 Νηπιαγωγείων εντός του Σεπτεμβρίου και άλλων 3 κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
«Παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες κατά 42% σε σχέση το 2011, χάρις στη σφιχτή και προσεκτική διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, καταφέρνουμε να μη στερούμε τα απαραίτητα από τις σχολικές μονάδες για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου», επισημαίνει η κ.Μπαρτζιώκα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προμήθεια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξοπλιστικών μέσων, απαραίτητων για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι για πρώτη φορά φέτος η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε κι έλαβε χρήματα για την κίνηση των λεωφορείων των Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Καθαρίστριες
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την κατάσταση των σχολείων από πλευράς καθαριότητας, αφού σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το θέμα της επαναπρόσληψης των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Βόλου και όλης της χώρας, παρά τις συνεχείς και επίμονες πιέσεις που έχουν ασκήσει ο Δήμος Βόλου και η ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Π.Σκοτινιώτη σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου το προσωπικό να είναι έγκαιρα στη θέση του για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ο αριθμός θέσεων των συμβασιούχων καθαριότητας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 80 άτομα, με κόστος μισθοδοσίας 268.267,96 ευρώ (σχολική χρονιά 2012-2013), ενώ οι αντίστοιχες θέσεις στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 50 και το κόστος μισθοδοσίας φθάνει τις 249.296,29 ευρώ. Συνολικά, η μισθοδοσία των καθαριστών-καθαριστριών στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Βόλου είναι 517.564,25 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που έχει εξοφλήσει το σύνολο του κόστους μισθοδοσίας των συμβασιούχων έργου καθαριότητας για το σχολικό έτος 2012-2013. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από το Υπουργείο Παιδείας έχει σταλεί το ποσό που αντιστοιχεί στις συμβάσεις, χωρίς όμως να υπολογιστεί η επιπλέον επιβάρυνση στις εργοδοτικές εισφορές που προέκυψε από αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων βάσει εγκυκλίου ΙΚΑ, ύψους 18.577,77 ευρώ. Η διαφορά αυτή έχει καλυφθεί από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου και πλέον διεκδικούν να την εισπράξουν από το Υπουργείο.

Σχολικοί τροχονόμοι
Οι θέσεις εθελοντών σχολικών τροχονόμων στα σχολεία του Δήμου Βόλου ανέρχονται σε 67 άτομα. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, του προηγούμενου σχολικού έτους δεν έχει καλύψει το σύνολο της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι σχολικοί τροχονόμοι, με αποτέλεσμα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών στα οποία απευθύνθηκε η κ.Μπαρτζιώκα, να παραπέμπουν για την κάλυψη της διαφοράς στο λογαριασμό των λειτουργικών δαπανών.  Πέραν αυτού, το τοπίο είναι απολύτως θολό σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης των θέσεων των σχολικών τροχονόμων από το νέο σχολικό έτος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: