Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Απόλυτα ρεαλιστικό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2014

Στην κεντρική ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Βόλου έχει αναρτηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και τη συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο έως ότου το θέμα εισαχθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, όπου κατατέθηκαν οι απόψεις και προτάσεις των φορέων της πόλης, ενώ σήμερα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Φώτη Λαμπρινίδη, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου στηρίζεται σε εξασφαλισμένες πιστώσεις και μόνο, αποτυπώνει δε πλήρως την πραγματική εικόνα και τις πραγματικές δυνατότητες για την επόμενη χρονιά και εναρμονίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου.
Είναι συνολικού ύψους 17.337.356,42 €, με προϋπολογισμό δαπανών για το 2014 14.511.087,31€. Τα έργα διακρίνονται σε “Συνεχιζόμενα” και “Νέα”. Τα Νέα Έργα αφορούν κυρίως ανελαστικές δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 6.762.000€, ενώ τα Συνεχιζόμενα είναι προϋπολογισμού 10.575.356,42 €.
Αναλύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντάχθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, ο κ.Λαμπρινίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βάρυναν ιδιαίτερα, οι μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΣΑΤΑ, οι δραστικές περικοπές στις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους από την Κεντρική Κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη γενικότερα κατάσταση ύφεσης και επενδυτικής άπνοιας που επηρέασαν τα δημοτικά έσοδα, ενώ ρόλο έπαιξαν και τα οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε από όλους τους πρώην ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, η  νέα Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου συγκροτήθηκε εκ βάθρων, προσπαθώντας, στο πλαίσιο του νέου οργανισμού, να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των πρώην ΟΤΑ, βρέθηκε δε αντιμέτωπη με πολλά, εντελώς νέα καθήκοντα και αντικείμενα εργασιών. Το έργο αυτό επιχειρήθηκε σε συνθήκες δραστικής μείωσης του προσωπικού και μάλιστα υψηλόβαθμων στελεχών, σταθερής μείωσης των αποδοχών του και γενικότερης ανασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον (εφεδρεία, διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις)».
Το 2013, σύμφωνα με τον κ.Λαμπρινίδη, εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα ώστε να σταθεί ο Δήμος όρθιος, να συνεχίσει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες με χρηστή και διαφανή διαχείριση. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει  νέους πόρους και μέσα     προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Συνοπτικά μέχρι 31.12.13 οι απορροφήσεις έχουν την εξής εικόνα:
- το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ του 2011 κατά 100% (1.499.140 €)
- το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ του 2012 κατά 1.194.114 €, ενώ μεταφέρεται στο 2014 ποσό 313.000€
- Η ΣΑΤΑ του 2013 κατά 861.500 € ενώ μεταφέρεται στο 2014 υπόλοιπο περίπου 1.700.00€
- Τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού κατά 100% (230.000€)
-  Τα έσοδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κατά 100% (161.020€)
- Τα έσοδα για πολιτική προστασία κατά 100% (140.000€)
-  Οι εκταμιεύσεις από το Πράσινο Ταμείο κατά 100% (436.896€)
-  Οι εκταμιεύσεις από το ΕΣΠΑ 2.629.313€
-  Οι πληρωμές από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 1.081.733€ (έως 15.9.13)
Στο πλαίσιο των παραπάνω απορροφήσεων, εντός πάντα του 2013, πέραν των συντηρήσεων των υποδομών, ολοκληρώθηκαν βασικές κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές. Ενδεικτικά, παραδόθηκαν δυο νέες σχολικές μονάδες – τα δημοτικά σχολεία Μελισσατίκων και Άλλης Μεριάς – πραγματοποιήθηκαν εργασίες μονώσεων και διαμόρφωσης αυλών σε σχολικές μονάδες, ολοκληρώθηκε η αίθουσα Θεάτρου 350 θέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Αστέγων στη Νεάπολη, μετεγκαταστάθηκαν από μισθωμένα κτίρια στο δημοτικό κτίριο «Θεόφιλος» δυο ΚΑΠΗ του Βόλου, ενώ υλοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό έργο όπως ο εξοπλισμός των Ειδικών Σχολείων.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της οδού Αλαμάνας, ολοκληρώνεται μετά την διαδικαστική εμπλοκή το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 6,5 χλμ προς τις Αλυκές, έγιναν έργα επεκτάσεων του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές με χρονίζοντα προβλήματα και ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ένα σημαντικότατο έργο αγροτικής οδοποιίας στο σύνολο των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. 
Αναφερόμενος στη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ο κ.Λαμπρινίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «και ο τελευταίος πολίτης που καθημερινά απευθύνεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες ξέρει την πραγματική εικόνα, γνωρίζει πολύ καλά ότι ιεραρχούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου την επιτακτικότητα και την αμεσότητα των αιτημάτων. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποσχεσιολογία χωρίς αντίκρυσμα, ούτε για ευνοιοκρατία. Τα παραπάνω έγιναν κοινός τόπος, πράγμα που καταγράφηκε και κατά τις πρόσφατες συσκέψεις με την παρουσία μας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου μας. Στηριζόμαστε και στηρίζουμε όσο περνάει από το χέρι μας το έργο των τοπικών αιρετών οργάνων δηλαδή των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων».
Τέλος, υπογράμμισε ως σημαντική παράμετρο την ανάδειξη του αλληλέγγυου εθελοντισμού των πολιτών που αφορά όλες και όλους εκείνους οι οποίοι ενεργοποιούνται και συνδράμουν ποικιλότροπα στο έργο των υπηρεσιών του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «οφείλουμε να σεβαστούμε, να αναδείξουμε και πρωτίστως να αναβαθμίζουμε το ρόλο του δημότη - εθελοντή με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: