Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στο πρόγραμμα LEADER το δίκτυο μονοπατιών Πηλίου και η τουριστική προβολή των Δήμων Βόλου και Ζαγοράς

Δυο σημαντικά επενδυτικά σχέδια του Δήμου Βόλου, που θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα LEADER. Το πρώτο αφορά το έργο «Κατασκευή δικτύου μονοπατιών στις διαδρομές από Άνω Λεχώνια – Αγ.Βλάσιο – Αγ.Λαυρέντιο – Δράκεια – Πορταριά – Σταγιάτες –  Μακρινίτσα – Φυτόκο», προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, και το δεύτερο το έργο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής με συλλογή πρωτογενούς υλικού και προωθητικές ενέργειες», προϋπολογισμού 99.990 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής αποτελεί κοινή πρόταση του Δήμου Βόλου και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, μεταξύ των οποίων έχει υπογραφεί για το σκοπό αυτό σχετική προγραμματική σύμβαση.
Τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν ως δράσεις του Τοπικού Προγράμματος με τίτλο: «Πήλιο, πεδινές περιοχές Ν.Μαγνησίας», στο πλαίσιο «Εφαρμογής της Προσέγγισης LEADER», που διαχειρίζεται η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου.

Μονοπάτια

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά την κατασκευή ενός πλέγματος δικτύου μονοπατιών και διαδρόμων πεζοπορίας σε περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου.  Η διαδρομή ξεκινά από τον οικισμό του Φυτόκου με κατεύθυνση τη Μακρινίτσα από την όποια και διέρχεται. Στη συνέχεια συναντά τις Σταγιάτες, ακολουθεί τη διαδρομή  προς Πορταριά, περνά μέσα από το χωριό και συνεχίζει προς Αλυκόπετρα, συναντά τους οικισμούς της Δράκειας, του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Βλασίου, για να καταλήξει στον οικισμό των Άνω Λεχωνίων και συγκεκριμένα στη θέση «Παλαιόκαστρο». Η διαδρομή αυτή αποτελούσε τη βασική οδό επικοινωνίας των κατοίκων των παραπάνω οικισμών, όταν η μετακίνηση  των ανθρώπων γινόταν με τα πόδια ή με ζώα. Με την πάροδο του χρόνου μεγάλα τμήματα του μονοπατιού σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να γίνουν δύσβατα ή ακόμη και αδιάβατα. Η μελέτη του έργου προβλέπει τις ακόλουθες εργασίες:
1. Διαπλάτυνση και καθαρισμός των μονοπατιών από θάμνους, κλαδιά, χόρτα
2. Άρση των καταπτώσεων χωμάτων και λίθων κατά μήκος
3. Κατασκευή ξηρολιθιάς σε σημεία όπου απαιτείται, ώστε να δημιουργηθεί ομαλή κλίση για την άνετη διέλευση.
4. Σήμανση μονοπατιών με ειδικές πινακίδες, οι οποίες θα δείχνουν τη διαδρομή και θα σημαίνουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες και θα παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τουριστική προβολή

Αφορά τη συνεργασία των δήμων Βόλου και Ζαγοράς - Μουρεσίου για την προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δυο περιοχών. Σημειώνεται ότι έχει εκπονηθεί και έχει γίνει αποδεκτό ένα ολοκληρωμένο πλάνο τουριστικής προβολής όπου αποτυπώνονται το όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι, οι αγορές-στόχοι για τον τουρισμό, καθώς και οι τρόποι προσέγγισης.
Η υλοποίηση του σχεδίου θα δώσει τη δυνατότητα στις δυο περιοχές να ενισχύσουν την παρουσία τους στην τουριστική αγορά με ολοκληρωμένο και σαφή τρόπο. Προκειμένου να γίνει αυτό προγραμματίζονται δράσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες απόκτησης υποστηρικτικού υλικού προβολής καθώς και προωθητικές δράσεις προβολής.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
• Η 12μηνη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση της περιοχών, η απόκτηση, δηλαδή πρωτογενούς οπτικού υλικού των χαρακτηριστικών σημείων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Το υλικό θα είναι ελεύθερο για χρήση μέσω της παραχώρησης των δικαιωμάτων στον φορά υλοποίησης και θα μπορεί να υποστηρίζει και να χρησιμοποιείται σε όλες τις προωθητικές δράσεις.
• Η δημιουργία τουριστικής ιστοσελίδας, που θα ενισχύσει την διαδικτυακή παρουσία της περιοχής στην παγκόσμια αγορά καθώς και η προώθηση της μέσω ηλεκτρονικής διαφήμισης.
• Η συμμετοχή της περιοχής σε 2 θεματικές εκθέσεις του εξωτερικού και ειδικά σε νέες τουριστικές αγορές με σκοπό την προώθηση στο κοινό και τους τουριστικούς επιχειρηματίες.
• Η δημιουργία έντυπου τουριστικού οδηγού πληροφόρησης, που θα υποστηρίξει με ολοκληρωμένο τρόπο την υποδοχή των επισκεπτών της περιοχής και την τουριστική τους πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: