Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ημερίδα για το ρόλο της διατροφής στην προάσπιση της υγείας


Ημερίδα με θέμα «Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής των νοσούντων με εκφυλιστικές παθήσεις», διοργανώνει το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου - Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου (Πλατεία Ρήγα Φεραίου), το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 και ώρα 09:00π.μ., ενώ μετά τη λήξη αυτής, θα ακολουθήσει ανοικτή ομιλία για το κοινό, στις 13:00, στον ίδιο χώρο με θέμα: «Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών».
Η ημερίδα αποτελεί την αρχή ενός κύκλου εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και των δημοτών για τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο της διατροφής στην προάσπιση της υγείας των πασχόντων από εκφυλιστικές παθήσεις. Στοχεύει δε στην ανάδειξη του ρόλου της σωστής διατροφής στην προάσπιση της υγείας και την συμβολή της στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση και τα  καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των εκφυλιστικών παθήσεων στην χώρα μας, που οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας καθώς και του σχετικού κόστους περίθαλψης, έχουν κάνει επιτακτική για τη δημόσια υγεία, την ανάγκη δημιουργίας και εφαρμογής στρατηγικών παρέμβασης, στοχευμένων στις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού –στόχου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ηλικιακά ή παθολογικά χαρακτηριστικά. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το 1/3 των Ελλήνων είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 παρουσιάζει αρτηριακή υπέρταση καθώς και έντονη αυξητική τάση καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν μείωση, και αυτό οφείλεται κυρίως στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου διατροφής και διαβίωσης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα δοθεί έμφαση στην διατροφική εκπαίδευση αλλά και στις μεθόδους αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς.  Να σημειωθεί ότι, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δωρεάν πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης που θα διεξαχθεί σε χώρο του Δήμου και θα έχει διάρκεια 6 μήνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διαιτολογική παρακολούθηση με προσωπικό πρόγραμμα διατροφής, τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς και μετρήσεις σύστασης σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: