Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Επαναλαμβάνεται η διαδικασία έρευνας αγοράς για την ετήσια συντήρηση της «Αργούς»

Σε επανάληψη της διαδικασίας έρευνας αγοράς προχωρά ο Δήμος Βόλου προκειμένου υλοποιήσει την ετήσια συντήρηση του σκάφους «Αργώ», καθώς στην αρχική έρευνα η οποία είχε ημερομηνία λήξης την 5η Απριλίου 2013, δεν υπήρξε καμία προσφορά και απέβη άγονη. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο συντηρήσεων του σκάφους, το πλοίο έχει ανελκυστεί από το Δεκέμβριο προκειμένου να γίνει η γενική συντήρησή του. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες  μόλις ενεργοποιήθηκε ο προϋπολογισμός του 2013, προχώρησε  στην έγκριση της μελέτης και στην έρευνα αγοράς.
Οι βασικές εργασίες που απαιτούνται σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το «Τεύχος συντήρησης και χειρισμού τη προϊστορικής πειραματικής πεντηκοντόρου», είναι μεταξύ των άλλων:
Όσον αφορά τη στατική έκθεση του σκάφους στη θάλασσα και στη ξηρά, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους:
    - ο εβδομαδιαίος καθαρισμός και η διαβροχή του
    - η διμηνιαία επάλειψη όλων των επιφανειών και η φροντίδα των κουπιών
    - η τετραμηνιαία λίπανση του σκάφους και η επάλειψη των αντιτριβικών δερμάτων
Όσον αφορά την επαναφορά στην πλεύσιμη κατάσταση:
- Ξύσιμο, καλαφάτισμα και αντικατάσταση όπου απαιτείται των ξύλινων επιφανειών από τον ίδιο τύπο και προέλευση του ξύλου
- Κλείσιμο τη πρύμης, αντικατάσταση καβιλιών και σχοινιών καθαρισμός των αγκυρών, εκτεταμένοι χρωματισμοί καθώς και συντήρηση συντιναντλιών .
Όλες οι παραπάνω εργασίες απαιτείται να εκτελεστούν από πιστοποιημένο ναυπηγείο, ο δε ανάδοχος υπό την επίβλεψη του οποίου θα γίνουν οι εργασίες να διαθέτει πτυχίο ναυπηγού – μηχανικού. Οι προβλέψεις αυτές είναι αποτέλεσμα τόσο των προδιαγραφών των εγχειριδίων όσο και τη συνεργασίας που έχει εγκαινιάσει η Τεχνική Υπηρεσία με τους εθελοντές της «Αργούς»
Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης υπογράμμισε τις προσπάθειες που έχουν προηγηθεί και τα προσεκτικά βήματα που απαιτείται να γίνονται όσον αφορά την κατάσταση του σκάφους. «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε σε προτεραιότητα την γρήγορη αποκατάσταση και καθέλκυση του σκάφους που είχε μείνει στην ξηρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο επιμηκύνθηκε από τις διαδικαστικές εμπλοκές με τις ενστάσεις του πρώτου διαγωνισμού. Σήμερα τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, τηρείται θα έλεγα ευλαβικά το εγχειρίδιο του σκάφους, το οποίο θα καθελκύεται πλέον όταν είναι πλήρως έτοιμο και σε πλεύσιμη κατάσταση. Το πρώτο μέλημά μας είναι η μακροημέρευση ενός σπουδαιότατου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου και των δημοτών, το οποίο δεν αποτιμάται μόνον οικονομικά. Κάθε πίεση για την οποιαδήποτε εκμετάλλευση του σκάφους πρέπει να σέβεται και συνυπολογίζει την αυστηρότατη τήρηση των προδιαγραφών του», κατέληξε ο κ.Λαμπρινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: