Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Χαιρετισμός Π.Σκοτινιώτη στη συνάντηση για τις διαδρομές κρουαζιέρας μεταξύ Βόλου - Σμύρνης

Στη συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σμύρνης, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας σε επίπεδο εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, μέσα από τη δημιουργία πορθμειακής γραμμής Βόλου-Σμύρνης και την έναρξη δρομολογίων κρουαζιέρας που θα συνδέουν τα δύο λιμάνια του Αιγαίου, παρέστη το πρωί ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. Στον χαιρετισμό του ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε τα ακόλουθα: «Ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή είναι τόπος προικισμένος. Σύγχρονη πόλη με ισχυρές αστικές λειτουργίες, η έκτη στην Ελλάδα, το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στο κέντρο της χώρας, με σημαντική βιομηχανία, ποιοτική αγροτική παραγωγή, διαρκώς αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο.
Οι φυσικές ομορφιές, με τη θάλασσα, τις παραλίες και το μοναδικό βουνό, το Πήλιο, η πλούσια τοπική ιστορία, οι παγκόσμια γνωστοί μύθοι, της Αργούς, του Ιάσονα και των Κενταύρων, η πολιτιστική παράδοση, τα αρχαιολογικά και θεματικά μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, η τοπική αρχιτεκτονική, η ιδιαίτερη γαστρονομία και το πλήθος εκδηλώσεων, παράλληλα με ποιοτικές τουριστικές υποδομές φιλοξενίας, διασκέδασης, αναψυχής και εστίασης, είναι στοιχεία που καθιστούν τον Βόλο σημαντικό και αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό.
Αν, μάλιστα, προσθέσουμε τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος, το θαλάσσιο πάρκο της Μεσογειακής φώκιας, η λίμνη Πλαστήρα και άλλα, τότε δημιουργείται ένας πραγματικά μοναδικός προορισμός.
Αυτός ο μοναδικός  προορισμός, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και ως λιμάνι Κρουαζιέρας. Ήδη, αποτελεί σταθμό δεκάδων κρουαζιερόπλοιων ετησίως, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Η βεβαιότητά μας βασίζεται τόσο σε ιστορικά, όσο και σε σύγχρονα στοιχεία.
Η θαλάσσια επικοινωνία της  περιοχής του Βόλου με τις άλλες  περιοχές του Αιγαίου, υφίσταται, όπως τεκμηριώνεται  από τα αρχαιολογικά ευρήματα, ήδη από το τέλος της Νεολιθικής εποχής (4000 π.Χ.), ενώ από εδώ πραγματοποιήθηκε, κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.), ο απόπλους της μυθικού σκάφους Αργώ, του θρυλικού πλοίου της αρχαιότερης ναυτικής επιχείρησης, της φημισμένης «Αργοναυτικής Εκστρατείας». Γι’ αυτό, άλλωστε, η «Αργώ», αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Βόλου.
Σήμερα το λιμάνι του Βόλου είναι ένα από τα σημαντικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής ιδανικής για θαλάσσιο τουρισμό και κρουαζιέρα. Η ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει τις Δαλματικές ακτές, την Ελλάδα και φτάνει μέχρι τις ακτές της Τουρκίας και της Κύπρου, χαρακτηρίζεται από ασύγκριτα πλεονεκτήματα, όπως η πολυνησία, ο πολιτισμός, ο φιλικός καιρός, ο χαρακτηριστικός συνδυασμός ήλιου–θάλασσας, οι μοναδικές ακτογραμμές.
Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, χαράζουμε  πολιτικές και αναπτύσσουμε δράσεις  για την ενίσχυση αυτής της  προοπτικής. Υποστηρίζουμε τη διασφάλιση του μικτού χαρακτήρα του λιμανιού, ώστε, παράλληλα με το πολύ σημαντικό εμπορευματικό έργο, να αναπτύσσεται και ο τουριστικός χαρακτήρας του με συγκεκριμένα έργα, όπως η μαρίνα και η βελτίωση του ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και της υποδοχής των επιβατών.
Παράλληλα, η πόλη αναπτύσσει κατάλληλες υποδομές και λειτουργίες υποδοχής, πληροφόρησης, μετακίνησης και πρόσβασης, ώστε να εξυπηρετεί ποιοτικά και οργανωμένα την υποδοχή των επισκεπτών. Οργανώνονται οι μετακινήσεις των επιβατών, βελτιώνεται η σήμανση, δημιουργείται υλικό πληροφόρησης και σημεία ενημέρωσης, γίνεται προσπάθεια προσαρμογής ωραρίων λειτουργίας, εξωραΐζεται η συνολική εικόνα και αισθητική της πόλης με τη συνεργασία και συμμόρφωση των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία του αεροδρομίου του Βόλου, που αποτελεί το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας, συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων πτήσεων και νέων αεροπορικών εταιριών. Το αεροδρόμιο αποτελεί βασική αναπτυξιακή υποδομή, καθώς μπορεί να συνδέσει με τακτικές ή μισθωμένες πτήσεις το λιμάνι του Βόλου με κεντρικά αεροδρόμια της Ευρώπης.
Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει, κάθε χρόνο, σε συνέδρια και διεθνείς εκθέσεις για το θαλάσσιο τουρισμό, όπως στον Πειραιά με τα Ποσειδώνια, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και αλλού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.
Ετοιμάσαμε εξειδικευμένο έντυπο υλικό που απευθύνεται  στις μεγάλες  Εταιρείες Κρουαζιέρας, με προτάσεις για αρχαιολογικές επισκέψεις, γνωριμία με την πόλη, αποδράσεις στη φύση, με οδικές και πεζοπορικές διαδρομές, με αξιοποίηση του τρένου του Πηλίου, θρησκευτικές περιηγήσεις, κλπ.
Προφανώς, για να αξιοποιηθεί η προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας είναι απαραίτητο να στοχεύσουμε στην δικτύωση με άλλες πόλεις - λιμάνια. Στο χώρο αυτό της Μεσογείου, η σχέση του Βόλου με τις γύρω περιοχές και κυρίως με τις περιοχές της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας είναι το αυτονόητο σημείο εκκίνησης. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στη σημερινή συνάντηση και κυρίως στη συνέχειά της.
 Η Αργοναυτική εκστρατεία τεκμηριώνει αυτή τη σχέση. Ο μύθος της Αργούς κρύβει πίσω του τη διαχρονική ανάγκη για σύνδεση και συνεργασία των περιοχών. Κρύβει ένα ναυτικό ταξίδι 1800 μιλίων, που σήμερα μπορεί να συνδέσει 22 πόλεις από 4 κράτη. Το δίκτυο αυτών των πόλεων μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για νέα τουριστικά προϊόντα, όπως οι ιδέες για κρουαζιέρες  ή ταξίδια «περιπέτειας» στη διαδρομή του Ιάσονα, ιδέες που θα αναπτυχθούν στη διήμερη συνάντησή μας.
Όμως, η συνεργασία μας μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Για πολλούς λόγους, η σημασία της ανάπτυξης σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και ειδικότερα του Βόλου με τη Σμύρνη είναι μεγάλη. Και εδώ οι ρίζες της συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων είναι ιστορικές. Η σημερινή πληθυσμιακή σύνθεση του Βόλου έχει καθοριστεί έντονα από την έλευση χιλιάδων ελλήνων προσφύγων από τη Σμύρνη, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Σήμερα, τα στοιχεία κοινού ενδιαφέροντος είναι πολλά.
Ο Δήμος Βόλου ήταν παρών  στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή, την οποία διοργάνωσε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης. Εκεί καταθέσαμε πρόταση για διερεύνηση της δυνατότητας ακτοπλοϊκής,  εμπορικής και επιβατικής, σύνδεσης Βόλου-Σμύρνης, ως τερματικών λιμανιών σύνδεσης Ευρώπης-Δυτικής Ασίας. Η σημερινή σύνδεση Ευρώπης-Ασίας μέσω Κωνσταντινούπολης είναι, ήδη, βεβαρημένη με την ανάγκη λειτουργίας και τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο. Το Επιμελητήριο της Σμύρνης δήλωσε πρόθυμο να προχωρήσει στη διερεύνηση της βιωσιμότητας μιας τέτοιας σύνδεσης και εμείς είμαστε στη διάθεσή του για οποιαδήποτε συνδρομή.
Η παραπάνω πρόταση, όπως και προτάσεις για  πιθανές γραμμές κρουαζιέρας, τέθηκαν  και στον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Τουρκίας, με τον οποίο  πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο πλαίσιο της αποστολής.
Επιπλέον, θέσαμε το θέμα αεροπορικής σύνδεσης Βόλου - Σμύρνης.  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης δέχθηκε να εξετάσει την πρόταση κι εν συνεχεία να οργανωθεί επίσκεψη στελεχών των τουρκικών αερογραμμών στο Βόλο. Ήδη, υπάρχει κινητικότητα σε αυτό το θέμα, καθώς, πραγματοποιήθηκαν, πρόσφατα, συναντήσεις του Δήμου μας με στελέχη της Turkish Airlines.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταγράφηκε η διάθεση για πιο στενή και συνεχή συνεργασία.
Ένα ζήτημα που αξίζει να εξεταστεί είναι η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας στα λιμάνια εισόδου των Τούρκων επισκεπτών. Το μέτρο υλοποιήθηκε στα Ελληνικά νησιά το 2012 και ενθάρρυνε την αύξηση των επισκεπτών. Το επιτυχημένο αυτό μέτρο αξίζει να μελετηθεί, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλα λιμάνια, όπως του Βόλου, κατά την επόμενη τουριστική περίοδο.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις, μαζί και με άλλες που  θα ακουστούν αυτό το διήμερο, μπορούν  να αποτελέσουν  σταθερή βάση για να ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια δικτύωσης και συνεργασίας με κοινούς στόχους, κοινές δράσεις και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.
Ο μύθος λέει ότι από το λιμάνι του Βόλου, ο  Ιάσονας και οι Αργοναύτες, με πλοίο  την Αργώ, ξεκίνησαν για να βρουν  το χρυσόμαλλο δέρας. Είναι αλήθεια!
Σήμερα, χρυσόμαλλο δέρας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ευημερία του λαού μας. Το μέσον για να την πετύχουμε, η σημερινή ΑΡΓΩ, είναι η συνεργασία, η φιλία και η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς μας.
Αγαπητοί  φίλοι από την Τουρκία, είναι ιδιαίτερη χαρά μας να σας υποδεχόμαστε στο λιμάνι του μύθου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: