Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Κεκτημένο για το Δήμο Βόλου η τήρηση της νομιμότητας στους προϋπολογισμούς και τις κοστολογήσεις των έργων

Απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τις κοστολογήσεις και τους προϋπολογισμούς των μελετών και των έργων που υλοποιούνται στο Δήμο Βόλου, δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέμα τον δημόσιο Απολογισμό και ειδικότερα τον Απολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος για τη διετία 2011-2012. Ο Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης ξεκαθάρισε ότι στα θέματα διαχείρισης του δημοτικού χρήματος, η Δημοτική Αρχή τηρεί από την πρώτη στιγμή απαρέγκλιτα και  με αυστηρή προσήλωση, τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της νομιμότητας, όπως σαφώς προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία του διετούς απολογισμού. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία σκιά σε θέματα διαχείρισης του δημοτικού χρήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις επειδή, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης και από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, διατυπώνονται συστηματικά αστήρικτες και συκοφαντικές «κορώνες», για έργα δήθεν «πανάκριβα» ή για «πάρτι» με τους προϋπολογισμούς στα έργα του Δήμου.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος, για πρώτη φορά οι μελέτες των έργων που εκτελούνται από το Δήμο, αλλά και αυτές με τις οποίες διεκδικεί χρηματοδότηση από άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, εκπονούνται στο σύνολό τους από τις ίδιες τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αξιοποιώντας στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό και τα έμπειρα στελέχη του. Το γεγονός αυτό αποφέρει τεράστια τεχνογνωσία αλλά και μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος, κάτι που σημειωτέον είναι το ζητούμενο για την καταξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη.
Η κοστολόγηση των μελετών και η κατάρτιση των προϋπολογισμών των έργων γίνεται σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να γίνεται αυθαίρετα.  Συγκεκριμένα, η νομοθεσία για τα δημόσια έργα προβλέπει δεσμευτικές διαδικασίες και τιμολογήσεις, όπως αυτές κωδικοποιούνται με ανάλογες υπουργικές αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, η τιμολόγηση των οποίων προβλέπεται με την από 12.3.2009 υπουργική απόφαση «περί αναπροσαρμογής Ενιαίων Τιμολογίων Οικοδομικών Έργων» (Ε.Τ.Ο.Ε.). Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνονται αναλυτικά τα άρθρα με τους πίνακες τιμών μονάδος. Επιπλέον, στο συνολικό προϋπολογισμό κάθε έργου, συμπεριλαμβάνονται τα σχετικά κονδύλια Γενικών Εξόδων (Γ.Ε.), Οφέλους Εργολάβου (Ο.Ε.) και απροβλέπτων δαπανών, καθώς και ο φορολογικός συντελεστής. Τα ενιαία τιμολόγια εργασιών εφαρμόζονται υποχρεωτικά κατά τη σύνταξη των προϋπολογισμών δημοπράτησης κάθε δημόσιου έργου, κατά τη δημοπράτηση τους δε, προκύπτουν εκπτώσεις, με αποτέλεσμα η συμβατική δαπάνη να είναι μικρότερη, πολλές φορές μάλιστα δραστικά.
Οι σχετικές προβλέψεις του Νόμου και οι υπουργικές αποφάσεις δεσμεύουν όλους τους Δήμους της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Λαμπρινίδης και προκάλεσε την αντιπολίτευση για άλλη μια φορά να υποδείξει Δήμους οι οποίοι κοστολογούν με χαμηλότερες τιμές τα έργα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπογράμμισε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο της χρηστής και διαφανούς διοίκησης, «να κινείται αυστηρά με τις αρχές της νομιμότητας και ταυτόχρονα να διεκδικεί θεσμικά, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τη μείωση των τιμών και των συντελεστών. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση και την υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας για τον πολίτη και την τοπική κοινωνία και να μην πραγματοποιείται τίποτε. Κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί εκείνους οι οποίοι επενδύουν στην απραξία και το μηδενισμό και θα το ήθελαν πάρα πολύ, όμως εμείς έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Πολύ περισσότερο που στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διεκδικούμε πόρους, χωρίς ο Δήμος να συμβάλλει ούτε με ένα ευρώ», επισήμανε  ο κ.Λαμπρινίδης.
Τέλος, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι μαζί με την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος (έργα που κληρονομήθηκαν και «ταλαιπωρούνται» από ενστάσεις, εμπλοκές και δικαστικές διαμάχες), βασική επιδίωξη αυτή τη διετία ήταν και συνεχίζει να είναι η αψεγάδιαστη διαχείριση των έργων. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία του απολογισμού, από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απορρόφηση 15.743.429,94 ευρώ χωρίς να υπάρξει ίχνος αμφισβήτησης, ούτε από τα ελεγκτικά όργανα, αλλά ούτε και από αιρετά. «Το τεχνικό πρόγραμμα παρακολουθείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιβλέπεται από τις υπηρεσίες και ελέγχεται εξαντλητικά από όλα τα ορισμένα γι’ αυτό το σκοπό ελεγκτικά όργανα. Αυτό το σπουδαίο κεκτημένο η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να το προασπίσει και το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ.Λαμπρινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: