Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ουσιαστική στήριξη του Δημάρχου Βόλου στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Σε συνέχεια της πλήρους αντίθεσης που  εξέφρασε η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή και της σταθερής στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης έδωσε το παρόν σήμερα κατά τη συζήτηση της αίτησης των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Βόλου, για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ο κ.Σκοτινιώτης, στην τοποθέτησή του ενώπιον της Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου υιοθέτησε ομόφωνα  την εισήγησή του και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση στο μέτρο της διαθεσιμότητας, τεκμηριώνοντας και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Επίσης αποφάσισε να μη συμπράξει ο Δήμος Βόλου καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων (αποστολή καταλόγου ονομάτων, έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα κλπ). Επιπλέον, με δεύτερη  απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηρίωσε ότι οι τεθέντες σε διαθεσιμότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και ζήτησε την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά παραδείγματα νευραλγικών υπηρεσιών του Δήμου, που έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί και βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να ασκήσουν το έργο που προβλέπει γι’ αυτές ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι  το μέτρο της διαθεσιμότητας εφαρμόζεται με έναν άδικο, ισοπεδωτικό και οριζόντιο τρόπο, χωρίς να προηγείται η οποιαδήποτε αξιολόγηση του προσωπικού.
Ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός άσκησης δημόσιας τοπικής εξουσίας και αποτελεί ισότιμο και αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διακυβέρνησης της  χώρας, γι’αυτό και το Σύνταγμα κατοχυρώνει πλήρως τη διοικητική και λειτουργική αυτοτέλειά της. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος, ως προϊστάμενος του προσωπικού του Δήμου,  εκδίδει όλες τις πράξεις  που αφορούν το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου, συνεπώς εκδίδει και τη διαπιστωτική πράξη για τη θέση ενός υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, ουσιαστικά με μια εγκύκλιο, καταλύθηκε η αυτοτέλεια των Δήμων και παρακάμπτεται ο Δήμαρχος, αφού δεν θεωρείται απαραίτητη η υπογραφή διαπιστωτικής πράξης για τη θέση ενός υπάλλήλου σε διαθεσιμότητα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: