Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τον επανακαθορισμό αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στο Μαλάκι

Πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει εξαιτίας σφαλμάτων κατά τη χάραξη αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στον οικισμό Μαλάκι της Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδας, έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή Βόλου σε μια προσπάθεια άρσης της αδικίας που υφίστανται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης έχει θέσει το θέμα υπόψη του Υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Κ.Γερακούδη, από τις 22 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια σφάλματα οδήγησαν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων του παραλιακού συγκροτήματος κατοικιών.
Παράλληλα, ο κ.Σκοτινιώτης ζήτησε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας να δρομολογήσει τη νόμιμη διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών του παλαιού αιγιαλού, τεκμηριώνοντας την εμφιλοχώρηση σφαλμάτων, κατά τη διαδικασία καθορισμού τους. Βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η διαδικασία αυτή να υλοποιηθεί από το Δήμο, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροϊδιοκτήτες στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Δήμου Βόλου (Διεύθυνση Δόμησης, Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού) ήρθαν σε επαφή με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και συλλέγουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον επανακαθορισμό, ώστε να προχωρήσει η σύνταξη του κατάλληλου τοπογραφικού διαγράμματος για την προώθηση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, αρχικά η πρόταση της επιτροπής αφορούσε τον καθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας και όχι οριογραμμών παλαιού αιγιαλού. Από την άλλη πλευρά το ΓΕΝ, πρότεινε να καθοριστεί ο παλαιός αιγιαλός, όπου περιλαμβάνονται βαλτώδεις εκτάσεις, χωρίς όμως να τις καθορίζει. Η ύπαρξη βαλτωδών εκτάσεων, τεκμηριώνεται από γεωλογική μελέτη, και ακόμη πιο εξειδικευμένη ιζηματολογική.   Σημαντικό είναι επίσης, ότι στο διάγραμμα του 1936 απεικονίζονται ελαιόδεντρα, αλλά και βαλτώδεις εκτάσεις, μέχρι και την θάλασσα.
Επιπλέον, πριν την οριστική χάραξη της οριογραμμής του παλαιού αιγιαλού, κατά την πάγια άποψη και του ΓΕΝ, πρέπει να εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου) το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, προκειμένου να εξαιρούνται όσες ιδιοκτησίες βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς νομής και κατοχής, από το έτος 1884 και εντεύθεν, ή και ακίνητα που τυχόν έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο προς τρίτους.
Ο Δήμος Βόλου, αξιολογεί τα στοιχεία και μετά τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος, θα προχωρήσει σε συγκεκριμένη μελέτη επανακαθορισμού των οριογραμμών του παλαιού αιγιαλού, για να λυθεί το πρόβλημα πολλών κατοίκων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: