Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης

Έκκληση στους Βολιώτες να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, την καύση τζακιών και σομπών, όπως επίσης τη χρήση των αυτοκινήτων και τις άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης τις ημέρες των γιορτών, απευθύνει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, σε μια προσπάθεια για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης που ταλαιπωρεί έντονα το τελευταίο διάστημα την πόλη του Βόλου. Σε δήλωσή του για το θέμα αυτό ο κ.Σκοτινιώτης επισημαίνει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«H αέρια ρύπανση στην πόλη μας, για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες έχει υπερβεί σε πολλαπλάσιες τιμές τα θεσπισμένα όρια. 
Χθες το βράδυ όποιος κυκλοφορούσε στους δρόμους της πόλης θα αντιλαμβανόταν με ίδιες αισθήσεις το πέπλο αιθαλομίχλης που την είχε σκεπάσει, ως αποτέλεσμα κυρίως της καύσης τζακιών και σομπών, σε συνδυασμό και με τις κλιματολογικές συνθήκες. 
Οι τιμές αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς οι επιπτώσεις στη υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όπως επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί. 
Ο Δήμος Βόλου, αν και τυπικά δεν έχει αρμοδιότητες στο θέμα της αέριας ρύπανσης, ήδη από την περυσινή χρονιά πήρε πρωτοβουλία και διοργάνωσε ευρεία συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου, του Ιατρικού Συλλόγου και του ΤΕΕ. Αντίστοιχες τεχνικές συσκέψεις διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια. Ως ένα αποτελεσματικό και οργανωμένο μέτρο αντιμετώπισης προκρίθηκε από όλους τους φορείς η σύνταξη σχεδίου λήψης εκτάκτων μέτρων σε σοβαρά επεισόδια αέριας ρύπανσης, όπως έκανε και η Θεσσαλονίκη. Τη σύνταξη του σχεδίου αυτού την ανέλαβε η Περιφέρεια, η οποία έχει και την κατά νόμο αρμοδιότητα. 
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να παραβλέπουμε τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, έως την έκδοση της απόφασης αυτής, οι δημότες θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στην καύση τζακιών και σομπών, ενώ οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιβάλλεται να φροντίσουν για την καλή συντήρηση και  καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της κεντρικής θέρμανσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Καλούμε, ακόμη, τους δημότες να περιορίσουν αυτές τις ημέρες τη χρήση των αυτοκινήτων και τις άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης. Το θέμα της αέριας ρύπανσης αφορά όλους μας και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπισή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: