Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν.Αγχιάλου

Αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές, άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για την εκπόνηση μίας σημαντικής μελέτης που θα συμπληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Πρόκειται για τη «Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου», για την οποία υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση ανάθεσης ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη και εκπρόσωπο των αναδόχων μελετητικών γραφείων που θα συμπράξουν για την υλοποίηση του έργου.
Η συνολική δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 86.029 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, Άξονας Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της μελέτης είναι 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα συμπράττοντα γραφεία είναι: «Γαία» Α.Ε. Μελετών, Δ.Μαμουνής & ΣΙΑ – «DELCO» Ε.Π.Ε. Ν. Δεληγιαννίδης & ΣΙΑ Εταιρία Γενικών και ειδικών Μελετών – Καλκοπούλου Κορνηλία του Αγαμέμνονα.
Η πολεοδομική μελέτη Νέας Αγχιάλου αποτελούσε σοβαρή εκκρεμότητα και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Εντάχθηκε στο περιφερειακό ΕΣΠΑ το Μάϊο του 2010, για να ακολουθήσει έπειτα από 13 μήνες τροποποίηση αυτής και να ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 4. Άμεσα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού για τη δημοπράτηση του έργου και  υποβλήθηκαν συνολικά 10 προσφορές. Ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω τυπικών διαδικασιών (ενστάσεις, προσφυγές κ.λ.π.), με αποτέλεσμα μόλις πριν από δυο μήνες να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης ζήτησε από τους εκπροσώπους των αναδόχων μελετητικών γραφείων να μην αντιμετωπίσουν τη Νέα Αγχίαλο ως μία μικρή επαρχιακή πόλη των 8.000 κατοίκων, αλλά να μελετήσουν σωστά την αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή (θαλάσσιο μέτωπο, αεροδρόμιο, αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών, δυναμικός Συνεταιρισμός κ.α.), που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο με υπερτοπικές και περιφερειακές δραστηριότητες. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Νέας Αγχιάλου να «κουμπώσει» με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.
Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού συμβάλλει στον ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροτακτικό σχεδιασμό στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, που αποτελεί κορυφαία παρέμβαση για την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Όπως είναι γνωστό, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη φάση  η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου και του ΣΧΟΑΠ Αρτέμιδας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία της Β1 φάσης του Γ.Π.Σ. Βόλου. Επίσης, αναμένεται άμεσα και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή του ΣΧΟΑΠ Μακρινίτσας.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Νίκος Μόσχος, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου Παντελής Πελεκάνος και ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Γ.Πολυμενίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: