Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη με τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής κυβέρνησης

Στην εκδήλωση για την έναρξη της νέας περιόδου εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Ν. Μαγνησίας «Iliria», παρέστη ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, την Κυριακή στο χώρο του Δημοτικού ΙΕΚ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιπροέδρου της Αλβανικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας κ. Edmond Hahinasto, του υπουργού Υγείας της Αλβανίας κ. Vangiel Tavo και του πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Dansor Dervishi.
Έπειτα από αίτημα του Συλλόγου, ο Δήμος Βόλου έχει παραχωρήσει αίθουσα στο χώρο του ΔΙΕΚ, όπου κάθε Σάββατο και Κυριακή εθελοντές εκπαιδευτικοί – μέλη του Συλλόγου Πτυχιούχων Πανεπιστημίου Αλβανίας διδάσκουν την αλβανική γλώσσα σε παιδιά αλβανών μεταναστών που ζουν στο Βόλο. Ο Αντιπρόεδρος της Αλβανικής κυβέρνησης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Βόλου για την συμβολή του Δήμου στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος «Iliria», προκειμένου τα παιδιά των μεταναστών να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους και να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα.
«Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά των Αλβανών συμπολιτών μας, τα οποία θέλουμε να νιώθουν την Ελλάδα ως δική τους χώρα, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς με την πατρίδα τους», απάντησε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σκοτινιώτης, για να προσθέσει ότι: «Η Ελλάδα έζησε επί δεκαετίες τη μετανάστευση και οι Έλληνες μετανάστες το πρώτο που ζητούσαν ήταν να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους Αλβανούς, οι οποίοι συμβάλλουν στην τοπική και εθνική οικονομία».
Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε επίσης ότι η αλβανική κοινότητα των μεταναστών στο Βόλο έχει ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία και πλέον αποτελεί οργανικό τμήμα αυτής, καθώς έχουν ξεπεραστεί προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ως εκ τούτου, κάλεσε τα μέλη της κοινότητας να ασχολούνται ενεργά με τα θέματα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: