Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό κρουαζιέρας

Μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και στρατηγικής, με στόχο την περαιτέρω προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας που εμφανίζει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, θα υπογράψουν ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ο.Λ.Β. Α.Ε. και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και τη θυγατρική του εταιρεία LΟGISTICS Ο.Λ.Π. Α.Ε., που ειδικεύεται σε θέματα logistics και real estate.

Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας και Προέδρου του Ο.Λ.Π. κ.Γιώργου Ανωμερίτη, του Προέδρου της MED CRUISE (Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας στη  Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες) κ.Σταύρου Χατζάκου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της LOGISTICS Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ.Γιώργου Νικολούλια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 25 φορείς της περιοχής, οι εκπρόσωποι των οποίων κατέθεσαν τις προτάσεις και απόψεις τους για το θέμα.
«Ο Βόλος αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι κρουαζιέρας στη Βόρεια Ελλάδα και μπορεί, τα επόμενα χρόνια, να πρωταγωνιστήσει στο κυκλικό ταξίδι των εταιρειών κρουαζιέρας στη Μεσόγειο», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ.Ανωμερίτης, για να προσθέσει ότι την τρέχουσα δεκαετία η Μεσόγειος θα αναδειχθεί σε πρώτο προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Καραϊβική. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στη συστηματική  προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή Βόλου για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και του τουρισμού γενικότερα, με την πεποίθηση ότι ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη ορατή προοπτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πιο αναλυτικά, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται για μια αποσπασματική πρωτοβουλία, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν βλέπει ευκαιριακά την τουριστική ανάπτυξη της μείζονος πόλης του Βόλου, αλλά με σταθερό και μακροχρόνιο ορίζοντα και με βάση τις αρχές του αειφόρου αστικού τουρισμού. Υπενθύμισε ότι ανάλογη σύσκεψη είχε συγκληθεί στο Δήμο Βόλου και τον Νοέμβριο του 2011, κατά την οποία εκφράστηκε, για πρώτη φορά ίσως, η καθολική θέληση των τοπικών φορέων να επενδύσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. 
Αναφερόμενος στα στοιχεία των αφίξεων των δυο τελευταίων ετών, υπογράμμισε ότι οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες που αποβιβάζονται στο λιμάνι του Βόλου, δίνουν πραγματική ανάσα στην τοπική οικονομία και η πραγματικότητα αυτή μας επιβάλει, όπως είπε, να βάλουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας το θέμα «κρουαζιέρα». «Η δική μας στρατηγική είναι να ενταχθεί το λιμάνι μας στο βασικό δίκτυο κρουαζιέρας και αυτό που προσδοκούμε είναι η συνεισφορά σας, ώστε η προσέλευση κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Βόλου να μην είναι ευκαιριακή, αλλά ο Βόλος να συμμετάσχει δυναμικά στη βιομηχανία του θαλάσσιου τουρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της ΕΛΙΜΕ.
Απαντώντας ο κ. Ανωμερίτης επισήμανε ότι οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας αναζητούν νέους προορισμούς και ο Βόλος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς, που τεκμηριωμένα μπορούν να προταθούν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το λιμάνι του Βόλου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παίξει δυναμικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στον τουρισμό κρουαζιέρας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει διαμορφώσει και πρόκειται να υλοποιήσει ο ΟΛΠ. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα σχετικών μελετών, ο κ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι η Μεσόγειος, τη δεκαετία που διανύουμε, θα αποτελέσει πρώτο προορισμό κρουαζιέρας σε ολόκληρο τον κόσμο, και γι’ αυτό θα πρέπει τα λιμάνια της Ελλάδας να προετοιμαστούν εγκαίρως, ώστε να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Ο Βόλος, όπως είπε, μπορεί να αναδειχθεί σε λιμάνι – πύλη για τη Βόρεια Ελλάδα και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος της MED CRUISE  κ.Σταύρος Χατζάκος παρουσίασε τη δράση του φορέα στον οποίο συμμετέχουν 20 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ενώ διαθέτει 100 μέλη, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Βόλου που είναι από τα ιδρυτικά. Όπως ανέφερε, υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού, καθώς η άνοδος της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο θα φέρει πλοία και στο Βόλο. «Στο χέρι σας είναι να αποκομίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και να πετύχετε τους στόχους σας», τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ο.Λ.Β. Α.Ε. Γιάννης Πρίγκος είχε παρουσιάσει τις δράσεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη του λιμανιού, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για μια κοινή στρατηγική και υποστήριξη των δράσεων. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου Σ.Μπαρτζιώκα αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βόλου, του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης στις επίμονες προσπάθειες της Επιτροπής Τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του λιμανιού και της πόλης στις τουριστικές αγορές.
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του Μνημονίου Συνεργασίας θα ετοιμαστεί άμεσα και θα σταλεί στους φορείς της περιοχής για να συμπληρωθεί και να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό. Στη σημερινή σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ΕΟΤ Ν. Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων, Σύλλογος Καταστηματαρχών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης, Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων, Δημοτική Αστυνομία Βόλου, Σύλλογοι ΤΑΞΙ, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, τουριστικοί πράκτορες, ο Αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου, Ναυτικό ΕΠΑΛ, Hellas Airlines, Διεύθυνση Πολιτισμού και Διεύθυνση Αρχείων, Βιβλιοθηκών & Μουσείων ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: