Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρία του Δήμου Βόλου για τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Την ανάγκη επανεξέτασης της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον καθορισμό του επιδόματος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης βάσει γεωγραφικών ζωνών, σύμφωνα με την οποία ο Νομός Μαγνησίας κατατάσσεται στη Γ΄ ζώνη,  ενώ όλοι οι υπόλοιποι Θεσσαλικοί Νομοί κατατάσσονται στη Β’ Ζώνη, επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στο Γραφείο του Υπουργού  Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Σκοτινιώτης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και άδικη την ένταξη του Νομού Μαγνησίας στη Γ’ ζώνη, μαζί με νομούς της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και νησιωτικούς νομούς της χώρας, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σαφώς ηπιότερες και η χειμερινή περίοδος μικρότερης διάρκειας, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συμπολιτών, ιδιαίτερα των περιοχών όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης (π.χ. φυσικό αέριο). 
«Η διαφορετική μεταχείριση του Νομού Μαγνησίας σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία είναι και αδικαιολόγητη και ακατανόητη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, σημειώνοντας ότι και στο Νομό  Μαγνησίας υπάρχουν πολλές ορεινές, και μάλιστα πυκνοκατοικημένες  περιοχές (Πήλιο, Όθρυς), με ιδιαίτερα βαρύ και μεγάλης διάρκειας χειμώνα. Σημαντικές επίσης και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες ορεινές περιοχές υπάρχουν και στο Δήμο Βόλου (Πορταριά, Μακρινίτσα, Χάνια, Δράκεια, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Βλάσιος, Κατηχώρι, Σταγιάτες, Άνω Βόλος κλπ).
«Σε μια εποχή όπου το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι ιδιαίτερα υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτική διάσταση, η απόφαση αυτή πλήττει ένα σημαντικό και ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής μας. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βόλος είναι μια περιοχή η οποία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής της φυσιογνωμίας, υφίσταται με πολύ οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης», τονίζει ο κ. Σκοτινιώτης. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί επανεξέταση της απόφασης, ώστε να συμπεριληφθεί και ο Νομός Μαγνησίας στη Β΄ ζώνη, μαζί με τους γειτονικούς νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, έτσι ώστε οι συμπολίτες που διαμένουν τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και στην πόλη και τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Βόλου και των άλλων Δήμων της Μαγνησίας, να μη βρεθούν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης. Παράλληλα, ο Δήμαρχος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και για τις επιχορηγήσεις που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. «Οι ανάγκες για θέρμανση των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, όμως και στην περίπτωση αυτή ο Νομός Μαγνησίας είναι αδικημένος, με συνέπεια το πρόβλημα, στις ορεινές ιδιαίτερα περιοχές, να παρουσιάζεται με μεγάλη οξύτητα. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός σχολείων στεγάζεται σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: