Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Βόλος – Δήμος με πολλαπλή ταυτότητα - Άρθρο του Πάνου Σκοτινιώτη στο airetos.gr

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως στην Ελλάδα βιώνουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, με την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας να κυριαρχούν στην κοινωνία, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και δημοσιονομική. Είναι κρίση πολύμορφη: πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική. Σε αυτή την πραγματικά  ιστορική συγκυρία η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει ουδέτερη. Ούτε και πρέπει να επιτρέψει την ισοπέδωση και καταρράκωσή της μέσα σε κλίμα γενικής αμφισβήτησης των πάντων και απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Η Αυτοδιοίκηση, αντίθετα, επιβάλλεται να βρει το δικό της βηματισμό, δίπλα στον κόσμο και μέσα στα αγωνιώδη ερωτήματά του. Δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του.
Η μεγάλη πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση είναι να διαδραματίσει ενεργό και δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση  πολιτικών στο χώρο της, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, το οποίο θα διευρύνει συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας. Πολιτικών που θα προτείνουν ολοκληρωμένα τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης. Που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τις επιπτώσεις της κρίσης σε τοπικό επίπεδο και θα συγκροτούν ένα αποτελεσματικό δίκτυο δράσεων και μέτρων προστασίας. Που θα ανοίγουν μια νέα ατζέντα προοδευτικών θεσμικών αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης.
Μετά από ενάμιση χρόνο εφαρμογής του προγράμματος  “Καλλικράτη”, έχει πλέον αποκτηθεί σημαντική εμπειρία, που επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Εκτίμησή μας είναι πως παρά τα σοβαρά κενά που παρουσιάζονται στο σχεδιασμό και παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή, πρόκειται αναμφισβήτητα για σημαντική  μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση αυτή, ωστόσο,  σφραγίζεται τελικά από το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να εφαρμόσει τις μείζονες δομικές αλλαγές σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ενώ συγχρόνως η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία έκρυβαν για χρόνια «κάτω από το χαλί». Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά  στοιχεία της μεταρρύθμισης περνούν σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων της χώρας, αλλά και του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος που έχει θεσπιστεί, το οποίο καταπνίγει  κάθε αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.
Ο Δήμος Βόλου, όλο αυτό τον καιρό πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και αναλαμβάνει  σημαντικές πρωτοβουλίες, με αιχμή την προάσπιση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού, σε μια εποχή όπου οι Δήμοι, με τις κοινωνικές δομές τους, αποτελούν το “μαξιλάρι” για τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες, ώστε η Αυτοδιοίκηση να ξαναβρεί το νήμα με τις καλύτερες παραδόσεις της, να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής.
 Η ανάγκη για δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση προβάλλει σήμερα ως το μεγάλο ζητούμενο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου Βόλου.
Πεποίθησή μας είναι ότι η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία και οι δυναμικές αντιδράσεις μας, δεν πρέπει να μας εγκλωβίσουν σε ένα κλίμα που θα τροφοδοτεί και θα αναπαράγει αδιέξοδα. Γιατί την ίδια ακριβώς περίοδο διαθέτουμε σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία που, αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να σφραγίσουμε την προοπτική του Δήμου μας για την επόμενη εικοσαετία.
Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο Δήμος Βόλου, που συγκροτήθηκε από τους πρώην Δήμους Βόλου, Ν. Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, Αρτέμιδας, Πορταριάς, Αισωνίας, Ιωλκού και την πρώην Κοινότητα Μακρινίτσας, αποκτά νέα πολυκεντρική δομή, με ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα, μικρότερα αστικά κέντρα, χωριά, οικισμούς, πλούσιο φυσικό περιβάλλον και σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη για το σύνολο των κατοίκων του και να αποτελέσει το κύριο συστατικό του τρίτου, δυναμικού αναπτυξιακού πόλου της χώρας.
Αυτό που χαρακτηρίζει το Δήμο Βόλου είναι η «πολλαπλή ταυτότητα».  Ο Βόλος, δηλαδή, είναι ταυτόχρονα Δήμος τουριστικός, Δήμος βιομηχανικός, «πράσινος» Δήμος, Δήμος μεγάλων γεγονότων, Δήμος του πολιτισμού και της μυθολογίας, Δήμος του αθλητισμού, Δήμος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, Δήμος των αγροτικών προϊόντων ποιότητας. Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό, μπορεί και πρέπει τελικά να αποδειχθεί ως το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της ταυτότητας της πόλης είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί αντικείμενο ερευνών πεδίου και διαβούλευσης των φορέων της περιοχής.
Είναι, λοιπόν, πασιφανές ότι τη φυσιογνωμία του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου διαμορφώνουν, ισόμετρα, ποικίλα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, σε σημείο όπου να μην ξεχωρίζει κάποιο μεταξύ των υπολοίπων. Αντίθετα, όλα μαζί, προσδίδουν στο Δήμο Βόλου σύγχρονη, δυναμική και πολυδιάστατη ταυτότητα, η ενίσχυση δε και ανάδειξη αυτών των χαρακτηριστικών αποτελεί δημιουργική πρόκληση και δυναμική προοπτική που υπηρετεί ο όλος επιχειρησιακός μας σχεδιασμός. 
Με αυτό το στόχο προσπαθούμε, σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες, να ανιχνεύσουμε το νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου. Με αυτό το στόχο  ο Δήμος Βόλου ήδη αξιοποιεί συστηματικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, προγραμματίζει την αξιοποίηση της δημοτικής του περιουσίας προς όφελος του Δήμου και των δημοτών, ενώ  αρχίζει εγκαίρως την προετοιμασία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2021, προκειμένου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων   αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων. Και με αυτό το στόχο ο Δήμος Βόλου ασκεί τον επιτελικό και συντονιστικό του ρόλο, συσπειρώνοντας τις  κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: