Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει την ίδρυση μουσείου Ντε Κίρικο στο Βόλο

Με ιδιαίτερη θέρμη  αντιμετωπίζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Κώστας Τζαβάρας  την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Βόλου για τη δημιουργία στην πόλη μας μουσειακού ιδρύματος αφιερωμένου στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, με σύμπραξη του Δήμου Βόλου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο» της Ρώμης. Για την πρωτοβουλία αυτή ενημέρωσε τον αρμόδιο Υφυπουργό ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τετάρτη το βράδυ στο Υπουργείο. Ο κ. Τζαβάρας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εγχείρημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα έργο ξεχωριστής σημασίας που υπερβαίνει τα πολιτιστικά δεδομένα όχι μόνο του Βόλου, αλλά και της Ελλάδας.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου έχει δεχθεί από το καλοκαίρι του 2011 πρόταση συνεργασίας του Ιδρύματος «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο», ο πρόεδρος του οποίου μάλιστα, κ. Paolo Picozza, επισκέφθηκε το Βόλο στα τέλη Μαρτίου 2012 και συζήτησε με τον Δήμαρχο για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής. Επίσης, ξεναγήθηκε στο διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο «Αδαμόπουλου», στην οδό Αντωνοπούλου, στο κέντρο του Βόλου (χτίστηκε το 1930), ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, το οποίο τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και το Ίδρυμα «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο» θεωρούν ότι προσφέρεται για τη στέγαση του εν λόγω μουσείου. Ακολούθησε συνάντηση στην Αθήνα με τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ.Νικητιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο”, ο Δήμαρχος Βόλου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ.Παντσάς. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των τριών μερών να προχωρήσει η συνεργασία για τη δημιουργία του μουσείου.
Ο κ. Σκοτινιώτης ενημέρωσε αναλυτικά τον Υφυπουργό Πολιτισμού για το ιστορικό της προσπάθειας, με τον κ.Τζαβάρα να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να δηλώνει ότι θα στηρίξει ενεργά την υλοποίηση της ιδέας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για τις εργασίες αποκατάστασης-επανάχρησης του κτηρίου «Αδαμόπουλου». Σημειώνεται ότι υπάρχει προκαταρκτική μελέτη για το κτίριο από το Ίδρυμα «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο», σχεδιασμένη από τον Ιταλό ειδικό αρχιτέκτονα Λαρντέρα, με βάση την οποία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου εκπονεί αυτή την περίοδο την οριστική μελέτη.
Ο κ.Τζαβάρας διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθεί κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα,  επικοινώνησε τηλεφωνικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Σκοτινιώτη, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική εξασφάλισης χρηματοδότησης από το σχετικό μέτρο του Περιφερειακού ΕΣΠΑ, με τον κ.Αγοραστό να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημα.      
Βούληση των τριών μερών – Δήμου Βόλου, Υπουργείου Πολιτισμού και Ιδρύματος «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο» -, όπως επαναβεβαιώθηκε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κ.Τζαβάρα, είναι να προχωρήσει η συνεργασία για τη δημιουργία του μουσείου, στο οποίο, πέραν των πινάκων, των γλυπτών και των λιθογραφιών του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, θα οργανώνονται σημαντικά διεθνή συνέδρια για τη μελέτη και ανάδειξη του έργου του, με διασφαλισμένη πάντοτε την καλλιτεχνική και επιστημονική εγκυρότητα από το Ίδρυμα “Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο” της Ρώμης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, «η δημιουργία Μουσείου Ντε Κίρικο και η άμεση σύνδεση της πόλης μας με το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, θα αποτελέσει τομή στα πολιτιστικά δεδομένα του Βόλου και θα ενδυναμώσει δραστικά τη σύγχρονη, εξωστρεφή πολιτιστική ταυτότητα του Βόλου».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: