Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Θα προστατεύσουμε τους κοινόχρηστους χώρους

Σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους κοινόχρηστους χώρους προς όφελος της πόλης και των πολιτών, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με αφορμή διαμαρτυρίες καταστηματαρχών της οδού Κουμουνδούρου. «Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών, ειδικά αυτή την εποχή, αλλά η πόλη πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες και νόμους. Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες και όχι να κάνουν τα «στραβά μάτια» στο όνομα της οποιασδήποτε σκοπιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε ότι είναι έξω από κάθε λογική να υποστηρίζεται ότι ο Δήμος έχει, δήθεν, στοχοποιήσει τους καταστηματάρχες της οδού Κουμουνδούρου. Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, όπως είπε, είναι συνεχείς  και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα. «Η πόλη δεν αποτελεί άθροισμα συντεχνιακών συμφερόντων διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών, αλλά έχει ανάγκη από ένα κίνημα προστασίας του δημόσιου χώρου. Ευθύνη του Δήμου είναι να συνθέτει τα αντικρουόμενα συμφέροντα και όχι να δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις».
Ειδικά για το θέμα της οδού Κουμουνδούρου, εξήγησε ότι δεν αποτελεί πεζόδρομο αλλά δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Μέχρι και το 2011 απαγορευόταν εντελώς η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους επί της συγκεκριμένης οδού, γεγονός που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που δημιούργησαν τα καταστήματά τους γνώριζαν εκ των προτέρων τους κανόνες λειτουργίας του δρόμου. Με την νέα Κανονιστική Απόφαση, που τέθηκε σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2012, τους δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετήσουν μία σειρά σκαμπό επί της οδού Κουμουνδούρου, ωστόσο μέχρι και σήμερα ελάχιστος αριθμός επαγγελματιών ενδιαφέρθηκε να εκδώσει την άδεια που θα τους επιτρέψει να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.
Αντί αυτού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Σκοτινιώτης,  επινοήθηκε η ιδέα της αυτοσχέδιας ζαρντινιέρας-τραπεζάκι με σκαμπό, που τοποθετήθηκαν μάλιστα στο όριο της αυτοκινητολωρίδας, με αποτέλεσμα να κλείσει εντελώς ο χώρος που προβλέπεται για την κίνηση των πεζών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτή. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Βόλου υπενθύμισε ότι πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η Κουμουνδούρου να γίνει πεζόδρομος, όπως πλέον απαιτούν οι ανάγκες της περιοχής, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν μετεγκατασταθεί προηγουμένως η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο κ.Σκοτινιώτης, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι προβάλλεται, σαν αντίλογος, η παράνομη στάθμευση δικύκλων που ούτως ή άλλως εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Η δημοτική αστυνομία, τόνισε, από τις αρχές Σεπτεμβρίου που άρχισε η φθινοπωρινή περίοδος και ξανάνοιξαν τα καταστήματα, ελέγχει συστηματικά τη συγκεκριμένη περιοχή και βεβαιώνει κλίσεις και σε δίκυκλα. Συγκεκριμένα έχουν βεβαιωθεί πολλές δεκάδες κλίσεων για τα δίκυκλα (κοντά στις 80). Επίσης, ο Δήμος Βόλου, σε μια προσπάθεια διασφάλισης αποκλειστικού χώρου για δίκυκλα, οριοθέτησε με τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα την Κουμουνδούρου από Τ. Οικονομάκη μέχρι Αλεξάνδρας, ώστε να μπορούν να παρκάρουν τα μηχανάκια τους οι δικυκλιστές. Αυτό θα πραγματοποιηθεί και σε άλλους δρόμους άμεσα.
Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της αστυνόμευσης, ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους της στο κέντρο (Δημητριάδος, Ιωλκού, Ιάσονος, Κ. Καρτάλη) προβαίνοντας συχνά και στο διοικητικό μέτρο αφαίρεσης των πινακίδων. Έτσι, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν αφαιρεθεί από τους συγκεκριμένους δρόμους περίπου 300 πινακίδες, ενώ γύρω στις 50 πινακίδες αφαιρέθηκαν από τους πεζοδρόμους. Ακόμη, η Δημοτική Αστυνομία ασχολήθηκε με τον καθαρισμό οικοπέδων και την  αφισορύπανση. Έτσι πραγματοποιήθηκαν και στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες γύρω στις 40 αυτοψίες.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: