Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωντανεύει το αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών

Με ανέλπιστα ικανοποιητικούς ρυθμούς προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών και πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάθεση των μελετών που είναι απαραίτητες για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Χάρις στη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των τοπικών υπηρεσιών του, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, το «Διάζωμα» και τη μη κυβερνητική  οργάνωση «Εν Δράσει», ένα όνειρο που έμοιαζε μακρινό και άπιαστο, η αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών, μετατρέπεται σε ορατή προοπτική για το Νομό Μαγνησίας, και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης. 
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, γνωστός για το σημαντικό επιστημονικό του έργο και τη συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων θεάτρων, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του «Διαζώματος» κ. Στ. Μπένο. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, η πρώην και η νυν Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας, Β. Αδρύμη – Σισμάνη και Έλσα Νικολάου αντίστοιχα και ο Γενικός Γραμματέας της «Εν Δράσει» Κ. Ζούπης.
Η σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας με τη μη κυβερνητική  οργάνωση «Εν Δράσει» στο πλαίσιο προγράμματος για την κοινωφελή εργασία, έδωσε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η ανασκαφή, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η μελέτη και το έργο να είναι ώριμο για εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
«Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, Πρωταπριλιά του 2011, οργανώσαμε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών γύρω από τον κορυφαίο αυτό στόχο. Είχαμε δεσμευτεί τότε, ότι μέχρι το τέλος του 2012, που συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη των ερευνών για την ανάδειξη του μνημείου από την κ. Αδρύμη-Σισμάνη, να έχουμε φθάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μελέτες για να διεκδικήσουμε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η αναστήλωση. Παρότι επρόκειτο για Πρωταπριλιά, η δέσμευση τηρήθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρις σε ένα πρωτοποριακό μοντέλο συνεργασίας και την απαράμιλλη προσπάθεια των νέων ανθρώπων που εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς εμπειρία και παρά την καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους.
Ο κ. Σκοτινιώτης διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τον φιλόδοξο στόχο, που αποτελεί –όπως είπε- οφειλόμενο χρέος στον πολιτισμό και την ιστορία μας, και παράλληλα θα δρομολογήσει τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στο χώρο του Θεάτρου.
Εντυπωσιασμένος από το αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών δήλωσε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, λόγω κυρίως της θέσης στην οποία βρίσκεται, καθώς επίσης της γεωμορφολογίας του εδάφους και των χρονολογικών φάσεων που καλύπτει. Από την πλευρά του ο κ. Μπένος  επανέλαβε ότι το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της χώρας και, όταν αποκαλυφθεί, θα μπει δυναμικά στον πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός τόνισε ότι, χωρίς τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας με το «Διάζωμα» και τους άλλους φορείς, το Θέατρο Μικροθηβών δεν θα είχε καμία τύχη. Εκτίμησε δε ότι θα ενταχθεί σύντομα στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι το σημαντικό αυτό μνημείο θα μετατραπεί σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όταν αποδοθεί σε χρήση.
Η κ.Αδρύμη-Σισμάνη αφού υπογράμμισε με τη σειρά της την καθοριστική συμβολή του «Διαζώματος» και των τοπικών φορέων στην όλη προσπάθεια, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία της με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Εν Δράσει», χάρις στην οποία - όπως είπε - κατέστη δυνατό να συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο. «Έχουμε προχωρήσει αρκετά με τις εργασίες αποκάλυψης του βόρειου και νότιου κοίλου του Θεάτρου, καθώς και με τις ανασκαφικές εργασίες στη βόρεια πάροδο. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως είναι πολλά και σημαντικά, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις διαδοχικές φάσεις λειτουργίας αυτού του σημαντικού μνημείου και να προχωρήσουμε πλέον στα επόμενα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αδρύμη – Σισμάνη εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών θα αποδοθεί μελλοντικά στην κοινωνία ως μνημείο, αλλά και για χρήση. Τέλος, ο κ. Ζούπης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη για τα μέλη της «εν Δράσει» να συνεργάζονται με την Αρχαιολογία, και δήλωσε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: