Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Χαιρετισμός Π.Σκοτινιώτη στo Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Θεσσαλών

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Απανταχού Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κ.Τσιάρα, του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του Προέδρου και μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός», τονίζοντας τα ακόλουθα: "Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση καλωσορίζω στην πόλη μας και στο Δημαρχείο τους συμπατριώτες  μας Θεσσαλούς της διασποράς που ταξίδεψαν από διάφερες γωνιές του πλανήτη για το καθιερωμένο και καταξιωμένο πια Παγκόσμιο Συνέδριο-Αντάμωμα, που κάθε φορά πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη της Θεσσαλίας.
Ο Δήμος Βόλου, αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο και τη μεγάλη προσφορά σας, με χαρά   συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο φετινό 4ο  Συνέδριο, που έχει ως θέμα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠ΄ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ». Γιατί αποτελεί πεποίθησή μας ότι όχι μόνο θα συνεισφέρει πολλαπλώς στη   μεγαλύτερη   συσπείρωση και σύνδεση  των  απόδημων συμπατριωτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και ότι το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων  θα προσφέρει πολύτιμο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί  στη δύσκολη συγκυρία από την οποία περνάει η πατρίδα μας. Διότι πάντοτε πίστευα, και πιστεύω πολύ περισσότερο τώρα,  στα σημαντικά οφέλη που μπορούν να έχουν ο Βόλος, η Θεσσαλία, η Ελλάδα, από την αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της θέλησης για προσφορά των απόδημων συμπατριωτών μας, ειδικά στη ζοφερή εποχή που ζούμε.
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες,
Ο Βόλος και η Μαγνησία είναι   από τις λίγες περιοχές, όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διαρκή παρουσία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Η περιοχή μας, εξάλλου, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ελληνική Μυθολογία, αφού συνδέεται με δύο από τους πιο γνωστούς παγκόσμιους μύθους: των Κενταύρων     που κατοικούσαν στο Πήλιο, και της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αφού από το Βόλο,  την αρχαία Ιωλκό,   ξεκίνησε το ταξίδι του Ιάσονα, μαθητή του πιο φημισμένου Κενταύρου, του Κενταύρου Χείρωνα, και των Αργοναυτών προς την αρχαία Κολχίδα.
Οι νεολιθικοί  οικισμοί του Σέσκλου και του Διμηνίου, παγκοσμίως γνωστοί για τα σημαντικά ευρήματά τους, η μυκηναϊκή Ιωλκός, η αρχαία Άλος, οι Φερές, η πόλη-οχυρό της Γορίτσας, οι Παγασές, η αρχαία Δημητριάδα, οι Φθιώτιδες Θήβες, αλλά και τα χωριά του Πηλίου στους νεότερους χρόνους, είναι από τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαχρονίας του τόπου μας. Τεκμήρια και ζωντανές μαρτυρίες αποτελούν τα σπουδαία μνημεία της περιοχής μας, τα οποία ξεκινούν από την προϊστορική περίοδο και καλύπτουν όλες τις φάσεις των ιστορικών χρόνων.
Σήμερα ο Βόλος είναι  μια δυναμική πόλη στο κέντρο της Ελλάδας, ο  έκτος σε πληθυσμό Δήμος της χώρας, με σύγχρονες  αστικές υποδομές, ένα σημαντικό εμπορικό και τουριστικό λιμάνι, δύο Βιομηχανικές Περιοχές (και μια ακόμη στον Αλμυρό) και ένα ΒΙΟΠΑ. Αποτελεί την έδρα του διαρκώς αναπτυσσόμενου και με διεθνή καταξίωση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αξιόλογων ερευνητικών κέντρων, ενώ διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις  για Συνέδρια και Εκθέσεις, καθώς και για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων. 
 Η περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Βόλου είναι μια περιοχή προικισμένη με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως βασική επιλογή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για τις διακοπές τους όλες τις εποχές του χρόνου, ή για τις σύντομες εξορμήσεις τους. Διαθέτει σπάνιο  φυσικό και δομημένο περιβάλλον, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και είναι  προσβάσιμη με όλα τα μέσα, αφού βρίσκεται δίπλα στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, έχει τακτικές ακτοπλοϊκές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ συνδέεται πλέον και αεροπορικώς  με κομβικά σημεία της Ευρώπης (Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου – VOL), πέραν των πτήσεων charter. Διαθέτει επίσης ιδιαίτερα ποιοτικούς χώρους διαμονής και ψυχαγωγίας,  σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ένα από τα πρώτα και ομορφότερα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας, στα Χάνια Πηλίου,  ενώ προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού  και  ιδιαίτερη γαστρονομία που εξασφαλίζουν στον επισκέπτη άνετη διαμονή και ευχάριστες διακοπές.
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες,
Ο Βόλος,  η Μαγνησία, η Θεσσαλία δεν τελειώνουν στα γεωγραφικά τους σύνορα. Φτάνουν παντού όπου ζει έστω και ένας Θεσσαλός  της διασποράς, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά, παντού όπου γης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο. Ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας, αλλά και η έμπρακτη προώθηση ενεργειών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Η κρίση στη χώρα μας είναι βαθιά και πολύμορφη. Κρίση  πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική.Σε μια περίοδο όπου βιώνουμε το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όπου  στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη και παράδειγμα από τις δικές σας μεγάλες επιτυχίες στις δεύτερες πατρίδες σας, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για  εθνική ανόρθωση και ανασυγκρότηση.
Είναι βέβαιο πως στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία οργισμένη μεν με όσα συμβαίνουν, που αναζητά όμως, ταυτόχρονα, το δρόμο της εθνικής ανασυγκρότησης. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία,   συνειδητά ή ενστικτωδώς, προσβλέπει σε μια σύγχρονη Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Το ζητούμενο  είναι  ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που θα διευρύνει συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας. Μόνο έτσι θα περισώσουμε το πολυτιμότερο σήμερα ηθικό - ιδεολογικό εφόδιο για την κοινωνική συνοχή και αντοχή: τον πατριωτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια.
Εθνικό σχέδιο ανόρθωσης σημαίνει  νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας. Σημαίνει νέο κράτος πρόνοιας που θα ανταποκρίνεται στις επιδεινούμενες συνθήκες της υψηλής ανεργίας και της αυξημένης φτώχειας. Σημαίνει γενναία μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, ώστε να παράγει και πάλι εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εμπιστοσύνη στην πολιτική, εμπιστοσύνη στο κράτος, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έθνους. Σημαίνει, εντέλει, και μια νέα εθνική συνείδηση για την πορεία της χώρας στο νέο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Δήμος  Βόλου ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της πόλης μας, με εργαλεία την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και της σημαντικής δημοτικής περιουσίας. Ήδη, προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το   ΕΣΠΑ 2,  που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές του 2013 και αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στόχος μας, να έχουμε ετοιμότητα και να διεκδικήσουμε πλέον τη χρηματοδότηση όχι αποσπασματικών έργων, αλλά ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων. Σε αυτή την προοπτική, σχεδιάζουμε και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας,  προς το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Πρόκειται για ένα «όπλο» πολύ δυνατό στα χέρια μας, το οποίο σε εποχή βαθιάς  ύφεσης και εκρηκτικής ανεργίας, όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας   και στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Στην προσπάθεια αυτή σάς θέλουμε, και είμαστε βέβαιοι πως είστε, δίπλα μας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις σας, το κύρος σας, τις γνωριμίες σας, την κοινωνική σας ευαισθησία, την αγάπη σας, τελικά, για  την ιδιαίτερη πατρίδα σας,  με στόχο την προβολή της περιοχής μας στους τόπους όπου ζείτε και εργάζεστε,  την προσέλκυση επενδύσεων,   την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη διάρκεια της κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Γιατί εσείς είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας,  δυναμικά παρόντες όποτε σας χρειάζεται η πατρίδα.
Με τις σκέψεις αυτές και με ισχυρή τη βούλησή μας για παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών μας με τον «ΑΣΚΛΗΠΙΟ» και, μέσω αυτού, με όλους τους Θεσσαλούς απόδημους συμπατριώτες μας, σας καλωσορίζω και πάλι στο Βόλο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και καλή διαμονή στην πόλη μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: