Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πολύτιμος σύμμαχος του Δήμου Βόλου το εθελοντικό κίνημα

Σε πολύτιμο σύμμαχο της Δημοτικής Αρχής Βόλου αναδεικνύεται το εθελοντικό κίνημα της περιοχής, που μεμονωμένα ή σε ομάδες υποστηρίζει με κάθε τρόπο την παραγωγή δημοτικού έργου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική και κοινωνική κρίση. Δεκάδες πολίτες του Βόλου προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, η οποία, τηρώντας τις προεκλογικές της διακηρύξεις, προωθεί συστηματικά την ενθάρρυνση του εθελοντισμού στις τοπικές υποθέσεις.
 «Οργανώνουμε καθημερινά ένα ισχυρό δίκτυο ομάδων εθελοντών οι οποίοι θα αποτελούν πολύτιμο στήριγμα στο έργο μας και μάλιστα σε εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Ενισχύοντας τη συμμετοχή τους, ενισχύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στις δράσεις του Δήμου και τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά του αυτοδιοικητικού θεσμού» τονίζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και προσθέτει ότι «σε μια εποχή κατάρρευσης πολλών αξιών, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο, τις γνώσεις και την εργασία τους για το κοινό συμφέρον».   
Δεν είναι τυχαίο ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου επέλεξε οκτώ δημότες που δραστηριοποιούνται έντονα στο εθελοντικό κίνημα, για να συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία «Λονδίνο 2012», θέλοντας με την απόφασή της αυτή να τιμήσει την προσφορά των εθελοντών στις τοπικές υποθέσεις και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν στο ίδιο πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για τη διάδοση των υψηλών αξιών του εθελοντισμού. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ήδη δραστήριων εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες επί χρόνια προσφέρουν σημαντικότατο έργο και ταυτόχρονα η ενεργοποίηση και άλλων πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν.
Ενδεικτικό παράδειγμα της δύναμης των εθελοντών αποτελεί η πολύτιμη συνδρομή τους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, η συμμετοχή τους στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Νέων Ανδρών που φιλοξενήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Βόλο και αγκαλιάστηκε με θέρμη από εθελοντικές οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης ότι ποτέ άλλοτε σε αθλητικά γεγονότα τέτοιας εμβέλειας, δεν υπήρξε τόσο μεγάλη προσέλευση εθελοντών και ότι η προσφορά τους ήταν καθοριστική στην επιτυχία του Πρωταθλήματος. Στην αυλαία της διοργάνωσης, ο κ.Σκοτινιώτης είχε χαρακτηρίσει τους εθελοντές ως τη μεγάλη παρακαταθήκη του Πρωταθλήματος Πόλο, αφού χάρις στη συνεργασία μαζί τους άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο Βόλου στη  διοργάνωση αθλητικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2012 ο Βόλος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, επενδύοντας για μία ακόμη φορά στην εθελοντική προσφορά.  

Εθελοντές …επιστήμονες
Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική εθελοντισμού που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η διάθεση εκ μέρους του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου, για εθελοντική προσφορά και στήριξη του έργου της Δημοτικής Αρχής, αξιοποιείται κατάλληλα για την υλοποίηση έργων και δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και βοηθούν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Βόλου αξιοποίησε την εθελοντική προσφορά καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνέδραμαν, χωρίς καμία αμοιβή, α) στην εκπόνηση της μελέτης «Διαμόρφωση Πλατείας Πανεπιστημίου», β) στην επεξεργασία πρότασης που αφορά τη βιοκλιματική ανάπλαση του Παλαιού Λιμεναρχείου, γ) στη διαμόρφωση πρότασης που αφορά την αξιοποίηση του οικοπέδου της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.», κλπ. 
Επίσης, αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά ομάδας επιστημόνων του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), ο Δήμος Βόλου πρόκειται να αποκτήσει σύντομα νέα σύγχρονη διαδικτυακή πύλη, αναβαθμίζοντας δραστικά την εικόνα του Δήμου, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την επικοινωνία μαζί τους. Οι επιστήμονες που  επεξεργάστηκαν το νέο portal, όπως οι ίδιοι έχουν τονίσει, «θα παραδώσουν το σχέδιο της νέας διαδικτυακής πύλης, δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα, επιθυμώντας να προσφέρουν δημιουργικές υπηρεσίες στο Δήμο Βόλου, σε εποχή μεγάλης οικονομικής στενότητας».
Η Δημοτική Αρχή, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Π.Σκοτινιώτης, θα συνεχίσει να αξιοποιεί το Πανεπιστήμιο ως επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου και την εθελοντική προσφορά πανεπιστημιακών και μη σε δημοτικές δραστηριότητες.

Αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο
Το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Βόλου, στην έδρα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί στρατηγικό κόμβο συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις τοπικές οργανώσεις, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του. Συγκεκριμένα, στο Μητρώο Εθελοντών που δημιουργήθηκε, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 83 συμπολίτες και 7 εθελοντικές οργανώσεις. Οι εθελοντές αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς δράσης και παροχής υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, όπως: πολιτική προστασία, κοινωνική παρέμβαση, πολιτισμός, καθαριότητα, αθλητισμός, προστασία περιβάλλοντος, τουρισμός, έρευνα κ.λ.π.
Έτσι, προκειμένου να αξιοποιηθεί η διάθεση και προσφορά των εθελοντών προωθήθηκε η:
-Δημιουργία Εθελοντικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΕΣΟΨΥ), η οποία παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες 2 φορές την εβδομάδα.
-Δημιουργία εθελοντικής ομάδας για υποστήριξη του ΤΟΣΠΠΑ σε σχέση με τη λειτουργία Ιστοσελίδας για τις δράσεις σε θέματα παραβατικότητας.
-Δημιουργία εθελοντικής ομάδας καθηγητών, η οποία προσέφερε δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γ΄ Λυκείου.
Επίσης, εθελοντές αξιοποιήθηκαν για την υποστήριξη των ΚΑΠΗ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανάγκες των αστέγων κατά τη διάρκεια ειδικών καιρικών συνθηκών μέσα στο χειμώνα.
Άλλοι τομείς δράσεις που έχουν αξιοποιηθεί και αξιοποιούνται εθελοντές είναι ο Πολιτισμός (συλλογή υλικού για το Μουσείο της Πόλης, υποστήριξη εκδηλώσεων, π.χ. «Καρναβάλι του Κόσμου», θεατρική παράσταση-συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου), το Περιβάλλον (εξορμήσεις καθαρισμού, δενδροφυτεύσεις, «υιοθεσία» χώρων, κομποστοποίηση), η Πολιτική Προστασία (αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών συνθηκών, πυρκαγιές), ο Τουρισμός (πληροφόρηση – εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιερόπλοιων). 
Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, αξίζει να σημειωθεί επίσης η εθελοντική συμμετοχή των 55 κωπηλατών – μελών του Συλλόγου «Αργοναύτες 2008» στην πραγματοποίηση του πλου της «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο, το χρονικό διάστημα από 8 έως 11 Ιουνίου 2012, στο πλαίσιο της κινηματογράφησης του πλοίου από την αυστραλέζικη εταιρεία παραγωγής ιστορικών ντοκιμαντέρ OXUS SECRETS OF A LOST WORLD. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από το BBC και άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, κάνοντας γνωστή την πόλη του Βόλου σε όλο τον πλανήτη.


   


Δεν υπάρχουν σχόλια: