Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ρύπανση στο ρέμα των Σταγιατών

Σοβαρή ρύπανση στο ρέμα που υπάρχει στην είσοδο των Σταγιατών, διαπιστώθηκε χθες το απόγευμα από κατοίκους του χωριού οι οποίοι ειδοποίησαν αμέσως τον τοπικό Αντιδήμαρχο Γ.Γκουντέλια, τη ΔΕΥΑΜΒ και τις αστυνομικές αρχές. Στο σημείο που εντοπίστηκε η ρύπανση μετέβη συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, με επικεφαλής τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κουτσιφέλη, που αφού ενημερώθηκε σχετικά από το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σταγιατών Δ. Ματή, πήρε δείγμα από τον χείμαρρο. Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησε αυτοψία σε διάφορες θέσεις του ρέματος, ώστε να προσδιορίσει το πιθανό σημείο της ρύπανσης, το οποίο εντοπίζεται μεταξύ Σταγιατών και Πορταριάς εκτός του κατοικημένου ιστού.
Από τις αναλύσεις του δείγματος προέκυψε ότι η ρύπανση δεν οφείλεται σε αστικά λύματα, αλλά σε διοχέτευση στο ρέμα γεωργικών αποπλυμάτων, με πιθανότερη την γαλαζόπετρα. Όπως τονίζουν στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, το γεγονός είναι σοβαρό, καθώς προκλήθηκε ρύπανση με μη αποικοδομήσιμα στοιχεία, με πιθανότητα βλάβης του τοπικού οικοσυστήματος σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Η ΔΕΥΑΜΒ θα προβεί στις δέουσες παρεμβάσεις για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών και καλεί τους κατοίκους των οικισμών να επιδείξουν στην περίπτωση αυτή την οικολογική τους ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (ενημέρωση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, κατάθεση μηνυτήρια αναφοράς κ.λ.π.), ενώ για το γεγονός ενημερώθηκε από τον κ. Γκουντέλια και ο Αντιπερειφερειάρχης Θεσσαλίας Αργ. Κοπάνας λόγω αρμοδιότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: