Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αλλεπάλληλα και κατά συρροή τα κρούσματα κλοπής καλωδίων

Σε μείζον πρόβλημα για το Δήμο Βόλου εξελίσσονται τα περιστατικά κλοπής καλωδίων δημοτικού φωτισμού, τα οποία είναι καθημερινά και, αφενός μεν επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο, αφετέρου δε προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών όπου σημειώνονται, αφού μεγάλες περιοχές βυθίζονται στο σκοτάδι για πολλές ημέρες. Τα περιστατικά αποδίδονται σε συστηματική και οργανωμένη δράση "κυνηγών" χαλκού που κλέβουν τα καλώδια ηλεκτροδότησης προκειμένου να πουλήσουν το μέταλλο, ταυτόχρονα όμως προκαλούν εκτεταμένες φθορές στο δίκτυο οι οποίες απαιτούν κόστος και χρόνο για να αποκατασταθούν.
Υπολογίζεται ότι το τελευταίο 6μηνο έχουν κλαπεί από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου περισσότερα από 5 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού, ενώ έχουν σημειωθεί και δυο κλοπές αλεξικέραυνων από ισάριθμα Γυμνάσια.
Όπως είναι γνωστό, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδης επικοινώνησε σήμερα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας κ. Δημήτρη Κατσίκα, με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα και συμφώνησαν να γίνει αναλυτική περιγραφή των συμβάντων εκ μέρους του Δήμου ώστε να κινηθεί ανάλογα η Αστυνομία. Καλούνται, δε, οι πολίτες να συνδράμουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος,  επικοινωνώντας με το τηλέφωνο της Άμεσης Δράσης 100, στην περίπτωση που εντοπίζουν σχετικές παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αλλεπάλληλες κλοπές, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην προλαβαίνει να αποκαθιστά τις ζημιές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιοχές: οδός Βόλου - Αθηνών, γήπεδο Αργούς στις Αλυκές, Νεάπολη, Ζάχου, Αλαμάνας, γήπεδο Μαγνησιακού, πάρκο Αναύρου, Φιλιππίδη, Πεδίο Άρεως, πλαζ Αλυκών, περιφερειακός. Σημειώθηκε επίσης κλοπή δυο αλεξικέραυνων, στα 6ο και 10ο Γυμνάσια Βόλου.
Σημειώνεται ότι οι περιοχές στις οποίες δρουν οι «κυνηγοί» χαλκού, μένουν χωρίς δημοτικό φωτισμό για μεγάλο διάστημα, καθώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες και πολυδάπανες οι εργασίες αντικατάστασης των καλωδίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: