Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Νέα παρέμβαση Π. Σκοτινιώτη για την αποκατάσταση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση παραγωγών

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ναπολέοντα Μαραβέγια, ώστε η πολιτεία να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της προς τους πληγέντες παραγωγούς της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου, ζητεί με επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης. Στο μεταξύ, στελέχη του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν σήμερα τη Δράκεια για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών και ανακοίνωσαν στους παραγωγούς ότι από την ερχόμενη εβδομάδα και για 15 ημέρες θα μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Στην επιστολή του προς τον κ. Μαραβέγια, ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρεται στα καταστροφικά αποτελέσματα που προκλήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, το απόγευμα της 30ης Μαΐου, στις περιοχές των κτηματικών περιφερειών Δράκειας και Αγίου Λαυρεντίου του Δήμου Βόλου, ιδιαιτέρως δε στην περιοχή της Δράκειας, σε καλλιέργειες κερασιών, αχλαδιών, μήλων και κάστανων, τονίζοντας ότι «η οδυνηρή αυτή εξέλιξη και μάλιστα σε μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή και υψηλή ποιότητα, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς των πληγεισών περιοχών, ενώ επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία των μικρών χωριών που ουσιαστικά ζουν μόνο από το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα».   
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, κατά την επίσκεψη που ο ίδιος πραγματοποίησε στα πληγέντα χωριά αμέσως μετά τη θεομηνία, είχε την ευκαιρία όχι μόνο να αντικρίσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και να γίνει αποδέκτης της αγωνίας των παραγωγών για το κατά πόσο θα υπάρξει γρήγορη καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και  πλήρης αποζημίωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκοτινιώτης ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό   να αναλάβει άμεσα κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε η πολιτεία να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της προς τους πληγέντες παραγωγούς της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου του Δήμου Βόλου.

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων 
Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του τμήματος εκτιμήσεων Κ.Καραμπάτσα και την επόπτρια για το Νομό Μαγνησίας Δ.Τάσσιου, επισκέφθηκε σήμερα τη Δράκεια και ενημέρωσε τους αγρότες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας Ν.Στόϊκος, τα στελέχη του Οργανισμού απάντησαν σε ερωτήσεις των πληγέντων παραγωγών και ανακοίνωσαν ότι από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, η οποία θα διαρκέσει για 15 μέρες. Στη συνέχεια θα γίνει η καταγραφή από τους γεωπόνους με προτεραιότητα τις καλλιέργειες κερασιών που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα ακριβή αποτελέσματα εκτίμησης των ζημιών βάσει των οποίων θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: