Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εργασίες ηλεκτροφωτισμού στο Σουτραλί και τα Πλατανίδια

Τους όρους διακήρυξης για το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, προϋπολογισμού 70.000,00€, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου στην τελευταία συνεδρίασή της, όπως δήλωσαν η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής κ.Νατάσα Οικονόμου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού και περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επέκταση των δικτύων σε δύο περιοχές του Δήμου Βόλου ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες αλλά και πολυσύχναστες, στις οποίες μέχρι σήμερα ο δημοτικός φωτισμός δεν  ήταν επαρκής.  Οι περιοχές αυτές είναι το παραλιακό μέτωπο στα Πλατανίδια και το αντίστοιχο στο Σουτραλί της Αγριάς.
Στα Πλατανίδια το δίκτυο βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση (φθορές, κομμένα καλώδια, ακατάλληλοι στύλοι) με αποτέλεσμα συχνά να παρουσιάζονται βραχυκυκλώματα και πτώση του δικτύου. Επίσης, η επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο έχει δημιουργήσει μεγάλες φθορές στα φωτιστικά σώματα. Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την πλήρη ανακαίνιση του δικτύου. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο Σουτραλί, όπου ο φωτισμός είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτος ενώ και το υπάρχον υποτυπώδες δίκτυο εγκυμονεί κινδύνους και συχνά βραχυκυκλώματα. Ο σχετικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου 2012 και αφού το αποτέλεσμά του εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα υπογραφεί το συμφωνητικό με τον ανάδοχο και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες εντός του καλοκαιριού. Και στις δυο περιπτώσεις, οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν  περίπου ένα μήνα.
Σημειώνεται ότι στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς και Αρτέμιδας οι ανάγκες ηλεκτροφωτισμού καλύπτονται από ειδική εργολαβία «εναερίτη» στα σημεία όπου δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση από γερανοφόρο όχημα του Δήμου Βόλου. Παράλληλα, στα υπόλοιπα σημεία η εξυπηρέτηση γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου σε τακτική και προγραμματισμένη βάση.
Αντίστοιχες εργασίες επέκτασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιήθηκαν εντός του 2012 και στο πλαίσιο υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, σε Βόλο, Διμήνι, Μακρινίτσα, Πορταριά και Σταγιάτες, καθώς και στις περιοχές Μαράθου, Κριθαριάς, Χρυσής Ακτής,  Μεγάλης Βελανιδιάς και την Νέα Αγχίαλο, συνολικού κόστους άνω των 35.000€ μέχρι στιγμής. «Οι προτεραιότητες των Δημοτικών Ενοτήτων σε θέματα ηλεκτροφωτισμού  καθορίζονται από τα ίδια τα τοπικά αιρετά όργανα και έχουν ιεραρχηθεί από τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος» δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης. «Εμείς από την πλευρά μας σε στενή συνεργασία μαζί τους καθώς και με τους τοπικούς Αντιδημάρχους προσπαθούμε να ανταποκριθούμε ως Τεχνική Υπηρεσία και με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν σταυρώνουμε τα χέρια και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο και το συγκεκριμένο έμψυχο δυναμικό», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Κλοπές καλωδίων 
Στο μεταξύ συνεχίζεται συστηματικά και οργανωμένα η κλοπή εξοπλισμού του δημοτικού φωτισμού. Χθες Πέμπτη σημειώθηκε περιστατικό αφαίρεσης ιδιαίτερα ακριβού υλικού στην περιοχή του Ενυδρείου, στον Άναυρο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ανάλογα κρούσματα εντοπίστηκαν από την υπηρεσία και σε περιφερειακές συνοικίες. Οι περιοχές αυτές θα μείνουν χωρίς δημοτικό φωτισμό για μεγάλο διάστημα, καθώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες και πολυδάπανες οι εργασίες αντικατάστασης των καλωδίων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η νομική υπηρεσία του Δήμου ήδη έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: