Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ο Δήμος Βόλου σε έκθεση Βιώσιμου Τουρισμού στη Μάλτα

Κοινή έκθεση για τον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό με επικεφαλής το Δήμο Βόλου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μπιργού της Μάλτας από 11-13 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο του έργου SECRET: «Βιώσιμος, Οικολογικός-Πολιτιστικός & Υπεύθυνος Ευρωπαϊκός Τουρισμός» (Sustainable, Eco-Cultural & Responsible European Tourism), στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες». Τον Δήμο Βόλου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας κ. Ν. Στόϊκος.
Στόχος της έκθεσης στην οποία συμμετείχαν και οι πέντε Δήμοι - εταίροι του έργου SECRET (Βόλος, Μπρέζνο-Σλοβακίας, Πάφος-Κύπρου, Λίμπαζι-Λετονίας και Μπιργκού-Μάλτας) και που ήταν προγραμματισμένη δράση του έργου, ήταν η επίδειξη και προβολή του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος των εταίρων Δήμων και ειδικότερα για την προώθηση του οικολογικού - πολιτιστικού τουρισμού ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη ο Υπουργός Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης της Μάλτας, καθώς και ο αρμόδιος σκιώδης Υπουργός από την αντιπολίτευση, βουλευτής του Εργατικού κόμματος για τη περιοχή του Μπιργκού.
Στην αποστολή συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Βόλου, εκτός από τον κ. Στόικο, και η εργαζόμενη στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, Γ.Ταμπάκη, ενώ από την ομάδα συντονισμού και επικοινωνίας του έργου συμμετείχαν οι Μ.Βουγιούκας, σύμβουλος διοίκησης και ανάπτυξης, και Γ.Λάγδαρης, σκηνοθέτης-παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ. Από την πλευρά των άλλων εταίρων στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Δήμαρχος του Μπιργκού, κ. Τζον Μπόξαλ, ο Πρόεδρος την Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πάφου, κ. Λάζαρος Ομήρου, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πάφου, κ. Γιάννης Άνθης, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και στελέχη των Δήμων Μπιργκού, Μπρέζνο και Λιμπάζι.
Στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης ο Δήμαρχος του Μπιργκού τόνισε τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού για το Μπιργκού και τους εταίρους και αναφέρθηκε στην αποδοτική συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τον τέως Δήμο Αγριάς στο συγκεκριμένο έργο SECRET. Ο Αντιδήμαρχος Βόλου, κ. Ν. Στόικος ευχαρίστησε το Δήμο Μπιργκού για την εξαιρετική διοργάνωση της έκθεσης και τους εταίρους για τη ενεργή συμμετοχή τους, καθώς και τον συντονιστή του έργου και τόνισε ότι μέσω του έργου SECRET ο Δήμος Βόλου ενισχύει την ανάπτυξη και προβολή του βιώσιμου τουρισμού που αποτελεί σημαντικό μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης. Ο συντονιστής του έργου SECRET, κ. Μ. Βουγιούκας, αναφέρθηκε στις προηγούμενες εκδηλώσεις του έργου, ήτοι τα σεμινάρια-εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Λίμπαζι και στο Μπρέζνο, στην εκπαιδευτική περιήγηση στην Πάφο και στους στόχους της έκθεσης στο Μπιργκού και τόνισε τη συνεισφορά του έργου στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη Χάρτα Βιώσιμου και Υπεύθυνου Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Σήμα Κληρονομιάς και το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας για τουριστικούς προορισμούς. Στο εταιρικό σχήμα του SECRET συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου ως επικεφαλής εταίρος (αρχικά ο πρώην Δήμος Αγριάς), και οι Δήμοι Πάφου-Κύπρος, Λιμπάζι-Λετονία, Μπιργκού- Μάλτα και Μπρέζνο-Σλοβακία.
Στο πλαίσιο της τριήμερης κοινής έκθεσης, οι εκπρόσωποι των εταίρων  είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του Μπιργκού και της Μάλτας, καθώς και με το οικολογικά-πολιτιστικά πλεονεκτήματα και τοπικά προϊόντα των περιοχών όλων των εταίρων. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των εταίρων να συζητήσουν σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος για μελλοντικές αδελφοποιήσεις των συμμετεχόντων Δήμων, με βάση την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Σε διμερή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 14η Μαΐου στο Δημαρχείο Μπιργκού, μεταξύ του Δημάρχου, κ. Μπόξαλ και του Αντιδημάρχου Αγριάς-Αρτέμιδος κου Στόικου, έμφαση δόθηκε στην μελλοντική συνεργασία μεταξύ Βόλου και Μπιργού, ενώ ο Δήμαρχος Μπιργκού αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη για το Δήμο και τους δημότες από τη σύγχρονη μαρίνα γιώτ στις ακτές του Δήμου Μπιργκού, στο μέγα λιμάνι της Μάλτας.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που θα διοργανωθεί στο Δήμο Βόλου και στο οποίο θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Μονάδα Τουριστικής Πολιτικής και θα επιδιωχθεί επίσης η συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού & Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Στο κλείσιμο του συνεδρίου προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ αιρετών των πέντε εταίρων Δήμων, με απώτερο στόχο την μελλοντική αδελφοποίηση, πέραν αυτής που ήδη υπάρχει μεταξύ Μπρέζνο και Βόλου (πρώην Δήμου Αγριάς).
Τα αποτελέσματα της έκθεσης στη Μάλτα θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος του απολογισμού του έργου SECRET, ειδικότερα για την αειφόρο ανάπτυξη και προβολή του οικολογικού - πολιτιστικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: