Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Άρχισε η παράδοση των κάδων - κομποστοποιητών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ενημερωτική εκδήλωση για την οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE+ «Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεκάδες Βολιώτες οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην κλήρωση για τους κομποστοποιητές, κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, προκειμένου να ενημερωθούν για την περαιτέρω διαδικασία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Διοίκησης, Οικονομικών Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών, κ. Νατάσα Οικονόμου και Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής  Αστυνομίας κ. Μπάμπης Τσαμπάζης, που ανακοίνωσαν και τη δημιουργία Γραφείου Στήριξης της οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Βόλου, με το οποίο οι δημότες θα μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και να ζητούν βοήθεια, να λύνουν απορίες ή να βρίσκουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα σχετικά με την κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι. Το Γραφείο Στήριξης λειτουργεί στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου και οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Μ. Λυγούρα στο τηλέφωνο 24210 60304.
Στη συνέχεια έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις για την κομποστοποίηση (τι είναι, γιατί πρέπει να συμμετέχει ο πολίτης, πως γίνεται και λύσεις σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν) από την κ. Εύη Καραϊσκου, στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου και τον κ. Θανάση Βλάχο, εκπρόσωπο της εταιρίας Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΥ.ΔΙ.ΑΠ). Τέλος, δόθηκαν πληροφορίες στους 350 κατοίκους που επιλέχτηκαν με κλήρωση, πώς θα παραλάβουν το σετ του οικιακού κομποστοποιητή. Η παραλαβή γίνεται με αλφαβητική σειρά και ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω κάδοι κομποστοποίησης διατίθενται σε 350 δημότες του Βόλου που διαμένουν σε μονοκατοικία με κήπο, έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου στις 6 Απριλίου. Υποχρέωσή των δικαιούχων είναι η σωστή χρήση του κάδου για παραγωγή του δικού τους κομπόστ και η περιοδική ενημέρωση των υπευθύνων του Δήμου για την πορεία και τα αποτελέσματα της κομποστοποίησης. Σημειώνεται ότι οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης που  μοιράζονται, συνεχίζουν να αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση διαπίστωσης μη σωστής χρήσης του θα δίνεται σε άλλο συμπολίτη, ενώ σε περίπτωση καταστροφής του θα πρέπει να αντικαθίσταται από τον υπεύθυνο χρήσης του.

Τρόπος παραλαβής σετ οικιακών κομποστοποιητών από τους δημότες που κληρώθηκαν:
•    Παραλαμβάνει το άτομο που έκανε την αίτηση.
•    Έχει μαζί του το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
•    Υπογράφει το Συμφωνητικό Παραχώρησης και λαμβάνει ένα αντίγραφο.
•    Παραλαμβάνει το σετ οικιακού κομποστοποιητή, που περιλαμβάνει: έναν οικιακό κάδο, ένα κουβαδάκι για τη συλλογή οικιακών οργανικών υλικών, ένα μπουκάλι με ένζυμα για την ενεργοποίηση της ζύμωσης και ένα φύλλο με οδηγίες χρήσεις.

Χώρος και χρόνος παραλαβής:
Από το αμαξοστάσιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας στη Δ.Ε. Νέας Ιωνίας (πριν το κόμβο για Μελισσάτικα) με την παρακάτω αλφαβητική σειρά:
•    Τετάρτη 9/5:           Α & Β
•    Πέμπτη 10/5:          Γ έως Ζαφείρης
•    Παρασκευή 11/5:   Ζαφειρίου έως Κλειτσογιάννη
•    Δευτέρα 14/5:         Κοζανίτης έως Μακρής
•    Τρίτη 15/5:              Μαλαματένιου έως Μπελέτη
•    Τετάρτη 16/5:         Μπεφάνης έως Παυλίδης
•    Πέμπτη 17/5:          Παύλου έως Ταταριώτου
•    Παρασκευή 18/5:   Τεχνοπούλου έως Ψυχούλη
Στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου, www.volos-city.gr είναι διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό για την οικιακή κομποστοποίηση, το Γραφείο Στήριξης οικιακής κομποστοποίησης καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο παραλαβής των σετ των οικιακών κομποστοποιητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: