Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Η είσοδος των νεοναζί στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο

Μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η 9η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που όρθωσαν το ανάστημά τους στο ναζισμό και το φασισμό και με τις θυσίες τους, είτε στα μέτωπα του πολέμου είτε στα αντάρτικα των κατεχόμενων χωρών είτε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατάφεραν να σώσουν την ανθρωπότητα και τον ανθρώπινο πολιτισμό από ένα πραγματικό ολοκαύτωμα.  Στα μέτωπα αυτά, ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα και ο ηρωϊκός αγώνας του αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι αρχές και οι θεσμοί του διεθνούς δικαίου που εγκατέστησε η αντιφασιστική νίκη των λαών αμφισβητούνται και παραβιάζονται, χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο να νέο πολιτισμό αμοιβαίων σχέσεων, που θα στηρίζεται στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, θα επιδιώκει το διάλογο και τη διεθνή συνεργασία και δεν θα επιτρέπει την επανάληψη ψυχρών ή θερμών πολέμων.
 Η φετινή επέτειος της αντιφασιστικής νίκης συμπίπτει με μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε καθοριστικά στο να κυριαρχήσει στην Ευρώπη η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία. Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι να σπάσει επιτέλους ο συντηρητικός άξονας που τα τελευταία χρόνια επέβαλε μια γενικευμένη πολιτική λιτότητας και οδήγησε σε βαθιά ύφεση και έκρηξη της ανεργίας. Είναι βέβαιο πως τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και την Ελλάδα δυναμώνουν τις φωνές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στη ζώνη του ευρώ.
Από την άλλη, η είσοδος των νεοναζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο  δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο και ασυγκίνητο. Προκαλεί σκέψεις και προβληματισμούς για το πώς έφθασε μια υπολογίσιμη μερίδα του εκλογικού σώματος, ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη δημοκρατική παράδοση και καθολική σχεδόν συμμετοχή στην εθνική αντίσταση, όπως ο Βόλος και η Μαγνησία, να έλκεται από τα προτάγματα ενός νεοναζιστικού μορφώματος με διεθνείς διασυνδέσεις, που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η βία, ο αντικοινοβουλευτισμός και η εχθρότητα προς τη Δημοκρατία. Το φαινόμενο αυτό, συνδυαζόμενο με τη βαθιά οικονομική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, πρέπει να διεγείρει τα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού μας και να οδηγήσει σε δημοκρατική εγρήγορση. Άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία αποτελεί ανεκτίμητο και μη διαπραγματεύσιμο αγαθό, για το οποίο πάλεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων, προς τους οποίους οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: