Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Π. Σκοτινιώτης: Να δρομολογηθούν, έστω και τώρα, δυναμικές αντιδράσεις για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Την ανάγκη να σημάνει συναγερμός για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης επανέλαβε, για μία ακόμη φορά σήμερα, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, σε δηλώσεις του με αφορμή την διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Αναφερόμενος στις δραστικές μειώσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους το τελευταίο 6μηνο, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι οι περικοπές των τακτικών εσόδων των Δήμων έφθασαν στο 26,5%. Αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο να μην επαρκούν  ούτε καν για τη μισθοδοσία του προσωπικού των Δήμων.
Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η μείωση και των εσόδων από τους ανταποδοτικούς πόρους, που φτάνει το 35-40%, ενώ οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον εντείνουν τους φόβους για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ζοφερού περιβάλλοντος. «Διαβάζουμε ότι το μνημόνιο του Ιουνίου προβλέπει περαιτέρω μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και, δυστυχώς, όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτικό χαρακτήρα και επομένως χρειάζεται, πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, οι Δήμοι να αποτελέσουν ομπρέλα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για τους πολίτες», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ο Δήμος Βόλου είχε εγκαίρως επισημάνει το πρόβλημα, ενώ με κοινό τους υπόμνημα οι 8 Δήμαρχοι της Μαγνησίας έχουν ζητήσει από την ΚΕΔΕ να κινηθεί δυναμικά και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.
Ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα δυναμικές αντιδράσεις εκ μέρους των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της χώρας, διότι οι όποιες δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουν περιορισμένη αξιοπιστία. «Φοβάμαι ότι μετά τον Ιούνιο θα σηκώσουμε ψηλά τα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση τα 450 εκατ. που χαρακτηρίστηκαν ως «λογιστικό λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά μόλις προχθές ο Υπουργός Οικονομικών τα μείωσε σε 300 εκατομμύρια.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα οικονομικά του Δήμου Βόλου τόνισε ότι, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή κατάφερε να καλύψει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του και είχε υπολογίσει ότι, ακόμη και με τα οικονομικά δεδομένα του 2011, θα μπορούσε, έως τη λήξη της θητείας της, να έχει εξυγιάνει το Δήμο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, παρά τις μεγάλες περικοπές του 2011, ο Δήμος Βόλου κάλυψε υποχρεώσεις  παρελθόντων ετών άνω των 10 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας έναν πραγματικό άθλο χάρις στη λιτή και αυστηρή διαχείριση που έγινε. Ωστόσο, η πορεία αυτή ανακόπηκε το 2012 εξαιτίας των δραματικών μειώσεων στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: