Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μαθήματα οικολογικής οδήγησης για 40 οδηγούς της Καθαριότητας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο οικολογικής οδήγησης σε 40 οδηγούς της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, την Πέμπτη στο Δημαρχείο του Βόλου. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την κλιματική αλλαγή» (CLIM LOCAL 2020), που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου, ενώ η εκπαίδευση, διάρκειας 6 ωρών, έγινε από πιστοποιημένο δάσκαλο στην οικολογική οδήγηση.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάπτυξη τεχνικών και η παρουσίαση τρόπων οδηγικής συμπεριφοράς και οικολογικής οδήγησης. Οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν πάνω στις βασικές έννοιες που αφορούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τονίστηκε η συνεισφορά των οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η ανάγκη μείωσης των ρύπων. Παρουσιάστηκαν οι προσδοκίες από την οικολογική οδήγηση, καθώς και πετυχημένα παραδείγματα από την ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία. Οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τον εκπαιδευτή τους συζήτησαν για την απόδοση ενός κινητήρα, τις αντιστάσεις κατά την οδήγηση και τα μεγάλα ποσοστά υποβάθμισης ενέργειας και τρόπους ελάττωσής τους. Τέλος τους αναλύθηκε το σημαντικό όφελος της οικολογικής οδήγησης, τόσο το περιβαλλοντικό, όσο και το οικονομικό και τεχνικές που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν. Οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια, σε δίμηνη βάση, θα υπάρχει ανατροφοδότηση των γνώσεών τους μέσω ειδικής βάσης δεδομένων.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η αντίδραση των εκπαιδευόμενων οδηγών της Διεύθυνσης Καθαριότητας, οι οποίοι, με τη λήξη του σεμιναρίου, δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το εκπαιδευτικό περιεχόμενό του και ζήτησαν από την Αντιδήμαρχο κ. Νατάσσα Οικονόμου και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Τσαμπάζη να συμμετέχουν συχνά σε αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης, τα οποία συμβάλλουν θετικά στον δύσκολο καθημερινό τους αγώνα για την καθαριότητα της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: