Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Προωθούνται το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου και η τροποποίηση Ζ.Ο.Ε. από το ΥΠΕΚΑ

Σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το ζήτημα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τεχνικού χαρακτήρα που έχουν τα στελέχη της Πολεοδομίας Δήμου Βόλου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος για το κρίσιμο αυτό θέμα. Αυτή την περίοδο τα στελέχη του Υπουργείου που επιβλέπουν το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, Μ.Θέμου και Α.Αρβανιτάκη, επεξεργάζονται τις προτάσεις του Δήμου Βόλου και των υπολοίπων τοπικών φορέων και ετοιμάζουν την εισήγηση τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σηφουνάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα προωθήσει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Οι ενέργειες αυτές έχουν λάβει επείγοντα χαρακτήρα, αφού πρόθεση του Υπουργείου, είναι να ολοκληρώσει τις ενέργειες του για το Ρυθμιστικό του Βόλου πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
Στη συνάντηση της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε γι’ άλλη μια φορά, ότι τα στελέχη του Υπουργείου θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του Δήμου Βόλου, στο σχέδιο του Π.Δ. που τέθηκε σε διαβούλευση, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από την μελετήτρια κ.Ράνια Κλουτσινιώτη. Η πιο σημαντική ωστόσο εξέλιξη είναι ότι, μαζί με τις τροποποιήσεις του σχεδίου Π.Δ. για το Ρυθμιστικό, θα συμπεριληφθεί από το ΥΠΕΚΑ και πρόταση για τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, ώστε να εκδοθεί ένα κοινό Π.Δ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκο Μόσχο, πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη αφού γίνεται δεκτή η σχετική πρόταση του Δήμου Βόλου, η οποία είχε αναχθεί σε πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. «Όπως επαναλαμβάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν νοείται πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή μας, χωρίς αυτός να τροποποιεί και τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, που περικλείουν το πολεοδομικό συγκρότημα. Για πρώτη φορά τα στελέχη του Υπουργείου δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν σχετική εισήγηση, αφού  πείσθηκαν από τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις, αναλύσεις και ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Επισημαίνω ότι πριν από μήνες, η εξέλιξη αυτή φάνταζε ως ένα ιδεατό σενάριο. Αυτή τη στιγμή ωστόσο παίρνει σάρκα και οστά, μετά από μια επίπονη και συστηματική προσπάθεια μας. Μπορεί η πλειοψηφία του κόσμου να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αλλαγής αυτής, αλλά πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη που θα επηρεάσει την περιοχή, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, επιχειρηματικά τα επόμενα 20 χρόνια. Για το λόγο αυτό στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα έρθει ως θέμα η λήψη γνωμοδοτικής απόφασης για την τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: