Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Δημάρχου Βόλου στη Φλωρεντία για τα υπέρ και τα κατά του «Καλλικράτη»

Την εμπειρία από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ελλάδα, μετέφερε σε Ιταλούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος είχε προσκληθεί ως ομιλητής σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Επαρχία της Φλωρεντίας, την Πέμπτη 1η Μαρτίου, με τίτλο «Μητροπολιτικός Δήμος: Η ελληνική εμπειρία – η ιταλική προοπτική». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε ενόψει της σχεδιαζόμενης στην Ιταλία μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, όχι μόνο των αυτοδιοικητικών στελεχών, αλλά και των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάλυψαν το γεγονός και φιλοξένησαν τις απόψεις του Δημάρχου Βόλου.
Ο κ. Σκοτινιώτης έδωσε συνεντεύξεις σε περιφερειακά και εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, τόσο για το θέμα της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, όσο και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα. 
Στην ομιλία του στο σεμινάριο παρουσίασε αναλυτικά τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη χώρα μας σήμερα, τις καινοτομίες του «Καλλικράτη», αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, αφού προηγουμένως παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαφορετικές μορφές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκοτινιώτης κλήθηκε να απαντήσει σε πολλά  ερωτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, την πρόσκληση για συμμετοχή του κ. Σκοτινιώτη στο σεμινάριο της Φλωρεντίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επαρχίας της Φλωρεντίας κ. Andrea Barducci, αποτελεί δε συνέχεια της συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και τον Δήμο της ιταλικής πόλης Pontassieve, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με επίσκεψη του Δημάρχου της Pontassieve στο Βόλο, ως εκπροσώπου της Περιφέρειας της Τοσκάνης όπου ανήκει η Επαρχία της Φλωρεντίας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Φλωρεντία ο κ. Σκοτινιώτης επισκέφθηκε το Δήμο Pontassieve, όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Marco Mairaghi και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Alessandro Sarti, με τους οποίους συζήτησε εκ νέου για το θέμα διοργάνωσης πολυθεματικής έκθεσης με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η οποία προτείνεται ως μια πρώτη πολιτιστική προσέγγιση του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Τοσκάνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: