Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για την Πράξη Εφαρμογής Αγ. Παρασκευής

Μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το ζήτημα της Πράξης Εφαρμογής Αγ. Παρασκευής,  που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου της συνοικίας και επί μακρόν χρονικό διάστημα προσπαθούσε να κανονίσει μια τέτοια συνάντηση.
Στη σύσκεψη με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δήμου Βόλου κ. Νίκος Μόσχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδίου Πόλης κ. Ι. Πολυμενίδης, ο Μελετητής που έχει αναλάβει την Πράξη Εφαρμογής κ. Ι. Ταμίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Α. Κούτσουρος, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, καθώς και ο νομικός τους σύμβουλος.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών κ. Ξηντάρης απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τη δυνατότητα κάθε άλλης αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε γη και χρήμα και πολύ περισσότερο την ολοκληρωτική απαλλαγή των αραιοδομημένων τμημάτων του οικισμού από την υποχρέωση αυτή, παρόλο που άλλος υπάλληλος του Υπουργείου σε προηγούμενη επικοινωνία με το Σύλλογο, είχε αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η πολυφωνία αυτή, οι διαφορετικές εκτιμήσεις παραγόντων του Υπουργείου, η αντικρουόμενη ενημέρωση  δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση του ζητήματος της Αγ. Παρασκευής, αντίθετα δημιουργεί πεπλανημένες εντυπώσεις και εκτιμήσεις, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια μας όμως δεν σταματάει εδώ. Ήδη επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με τον Μελετητή της Πράξης Εφαρμογής, σχετική αναλυτική πρόταση, την οποία θα απευθύνουμε στον Υπουργό κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν.Σηφουνάκη, ώστε να δοθεί λύσει από μια ενδεχόμενη τροποποίηση του Ν. 2508/1997, η οποία όπως πληροφορούμαστε ετοιμάζεται ήδη από το ΥΠΕΚΑ. Έχουμε δεσμευθεί, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο άμβλυνσης των διαπιστωμένων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί από την Πολεοδομική Μελέτη της Αγ. Παρασκευής και αυτό κάνουμε σε όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς, αφού σε κάθε περίπτωση η Πράξη Εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός».


Δεν υπάρχουν σχόλια: