Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Δήμος Βόλου στο Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων

Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στο Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων – Green Greek Cities, που θεσμοθετείται με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων που πρωτοστατούν ή επιθυμούν να πρωτοστατήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Η δημιουργία του Δικτύου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες των συμμετεχόντων Δήμων, ενώ θα βοηθήσει, επίσης, στην καλύτερη δικτύωσή τους, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή των Δήμων στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ιδρυτική συνάντηση του Δικτύου Πράσινων Ελληνικών Πόλεων, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για το οργανωτικό σχήμα και το πλαίσιο δράσης του δικτύου. Είχε προηγηθεί ημερίδα που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, με θέμα "Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης", παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων φορέων της πόλης, οι οποίοι ανέλυσαν τις προκλήσεις του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, τις ευρωπαϊκές τάσεις και τις εφαρμόσιμες λύσεις για την Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η (ανά)διαμόρφωση του αστικού χώρου δεν είναι θέμα μόνο επιθυμίας είναι και θέμα ιστορίας της ίδιας της πόλης, είναι θέμα ιδιοκτησίας και σύνδεσης του κάθε ατόμου με την περιουσία του, είναι θέμα αντίληψης του τι σημαίνει κοινός, δημόσιος και ελεύθερος χώρος».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Δήμου Βόλου στο Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων, ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει πως «είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη επιβάλλονται ως βασικοί πυλώνες λειτουργίας της σύγχρονης πόλης και βασική παράμετρο της ποιότητας ζωής».




Δεν υπάρχουν σχόλια: