Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τοπικές δράσεις απασχόλησης από το Δήμο Βόλου για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, ο Δήμος Βόλου προετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση με σκοπό την υλοποίηση τοπικών δράσεων κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" με τίτλο "Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών".

Στόχος είναι η εξασφάλιση δημιουργίας θέσεων απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ) με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Ο Δήμος Βόλου θα συμπράξει για την υλοποίηση των δράσεων με την ΑΝΕΒΟ που θα είναι και η συντονίστρια του προγράμματος, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και ενδεχομένως και άλλους ειδικευμένους φορείς της πόλης. 
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ Β. Κοντορίζος, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Δ. Δερβένης, ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου Σ. Νικηφόρου και υπηρεσιακά στελέχη των τριών πλευρών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για την υποβολή της πρότασης στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας που είναι η 5η Μαρτίου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για ολόκληρη τη Θεσσαλία ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Βόλου μπορεί να διεκδικήσει έως και 800.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων οι οποίες θα αφορούν την προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων.
Πεδίο αναφοράς του προγράμματος είναι οι τοπικές αγορές εργασίας, επικεντρώνεται στην υποστήριξη των ωφελουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Στα υποβαλλόμενα σχέδια δράσης, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι (α) οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση θα προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν να καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και να βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως αυτά περιγράφονται στο σχέδιο δράσης ή/και (β) οι ωφελούμενοι που θα προωθηθούν για επιδότηση/επιχορήγηση από άλλα προγράμματα, θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα ή/και (γ) οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων.
Οι δράσεις απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως:
•    Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
•    Άτομα με αναπηρία
•    Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
•    Γυναίκες / Άντρες θύματα trafficking
•    Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
•    Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες
• Άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια
•    Αιτούντες άσυλο
•    Αποφυλακισθέντες
•    Πρώην χρήστες ουσιών
•    Οροθετικοί
•    Άστεγοι
•    Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια
•    Άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής, οι ωφελούμενοι θα πρέπει, αφενός να εμπίπτουν στην κατηγορία των ΕΚΟ, αφετέρου να είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Επίσης, μπορεί να είναι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: