Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σε σεμινάριο της αυτοδιοίκησης στη Φλωρεντία θα μιλήσει ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης

Σε σεμινάριο που διοργανώνει η Επαρχία της Φλωρεντίας με τίτλο «Μητροπολιτικός Δήμος: Η ελληνική εμπειρία – η ιταλική προοπτική», έχει προσκληθεί να μιλήσει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, την ερχόμενη Πέμπτη 1η Μαρτίου. Ο κ. Σκοτινιώτης θα μεταφέρει στους Ιταλούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης την εμπειρία από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ελλάδα, ενώ στο ίδιο σεμινάριο θα μιλήσουν επίσης οι Πρόεδροι των Επαρχιών (δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ιταλία) Φλωρεντίας, Μιλάνου και Τορίνο. Το σεμινάριο πραγματοποιείται ενόψει της σχεδιαζόμενης στην Ιταλία μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση.
Την πρόσκληση για συμμετοχή του κ. Σκοτινιώτη στο σεμινάριο της Φλωρεντίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επαρχίας της Φλωρεντίας κ. Andrea Barducci, αποτελεί δε συνέχεια της συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και τον Δήμο της ιταλικής πόλης Pontassieve, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με επίσκεψη του Δημάρχου της Pontassieve στο Βόλο, ως εκπροσώπου της Περιφέρειας της Τοσκάνης όπου ανήκει η Επαρχία της Φλωρεντίας. Όπως είναι γνωστό, οι δυο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ είχε προαναγγελθεί και πολιτική συνεργασία με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Δεδομένης της εμπειρίας από τη συμμετοχή του σε επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) για την εκπόνηση της «Μελέτης για την οργανωτική αναδιάρθρωση και λειτουργική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης» και της «Μελέτης για τη λειτουργική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης», ο Δήμαρχος του Βόλου θα παρουσιάσει αναλυτικά στους Ιταλούς τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη χώρα μας σήμερα, τις καινοτομίες του «Καλλικράτη», αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Φλωρεντία ο κ. Σκοτινιώτης θα έχει επαφές, εκτός των Πρόεδρων των Επαρχιών Φλωρεντίας, Μιλάνου και Τορίνο, και με τον Δήμαρχο του Pontassieve Marco Mairaghi και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Alessandro Sarti, για την προοπτική διοργάνωσης πολυθεματικής έκθεσης με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η οποία προτείνεται ως μια πρώτη πολιτιστική προσέγγιση του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Τοσκάνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: