Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πλημμύρισε η παραλία του Βόλου στο «Καρναβάλι του Κόσμου 2012»

Με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης, που κατά χιλιάδες συνέρευσαν στην παραλία του Βόλου για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα ο κύκλος των εκδηλώσεων «Καρναβάλι του Κόσμου 2012», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου και οι «Ακροβάτες της Σιωπής» του Χαράλαμπου Παυλίδη, ενός φορέα με μεγάλη εμπειρία σε καρναβαλικές διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».
Μετά την εντυπωσιακή αποδοχή της διοργάνωσης από το κοινό, στόχος του Δήμου Βόλου είναι, αξιοποιώντας την εξωστρέφεια της πόλης και την πλούσια εμπειρία σε διεθνή πολιτιστικά γεγονότα, να αποτελέσει το «Καρναβάλι του Κόσμου» έναν νέο θεσμό για την πόλη, μοναδικό και πρωτόγνωρο ίσως για τον ελληνικό χώρο, ένα θεσμό που ο Δήμος θα επιδιώξει χρόνο με το χρόνο να  αξιοποιήσει και τουριστικά.
 Η μεγάλη παρέλαση με «μπροστάρη» το άρμα του Καρνάβαλου, το οποίο φέτος συμβόλιζε την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ξεκίνησε μπροστά από το Τελωνείο στις 4 το απόγευμα και κατέληξε στην παραλία, όπου είχε στηθεί η μεγάλη εξέδρα για την κοινή παράσταση των ευρωπαίων καλλιτεχνών. Ο κόσμος παρέμεινε στο χώρο της παραλίας ακόμη κι όταν άρχισε να βρέχει, προκειμένου να δει το κάψιμο του καρνάβαλου, με το οποίο έπεσε και η αυλαία των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων.  Ως μεγάλο «ατού» της διοργάνωσης καταγράφεται η σύμπραξη των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών σχημάτων με τοπικά μουσικά και άλλα σχήματα, μέσα από την οποία υπήρξε ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών στο χώρο της μουσικής, του χορού και των παραστατικών τεχνών.
Τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων έκλεψαν οι Πολωνοί ξυλοπόδαροι, οι οποίοι σε ύψος τριών και πλέον μέτρων διέσχισαν την οδό Δημητριάδος και την παραλία της πόλης κάνοντας συχνές στάσεις για να φωτογραφηθούν με τα παιδιά. Τον ρυθμό της παρέλασης έδωσαν με τα κρουστά τους όργανα τα συγκροτήματα BATALA, ECLODIR AZUL, BATUCA και CARACATU οι οποίοι αποτέλεσαν πραγματική εμπειρία για τον μουσικό κόσμο της πόλης, ενώ καταχειροκροτήθηκαν όπου και αν εμφανίστηκαν οι LA PARANZA DEL GECO, καταξιωμένοι Ιταλοί μουσικοί οι οποίοι μετέφεραν στο Βόλο την εμπειρία της ταραντέλα που χορεύεται παράλληλα με τους λάτιν ρυθμούς στις αποκριάτικες εκδηλώσεις όλης της Ευρώπης.
Από το πρωί του Σαββάτου, οι καλλιτέχνες από επτά χώρες της Ευρώπης διασκέδασαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Αγχιάλου, της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, της Ιωλκού, των Άνω Λεχωνίων και της Αγριάς.
Προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σεμινάρια 16 ωρών,  στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 νέοι της πόλης, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες με τους καλλιτέχνες και απέκτησαν γνώσεις από το χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, της παντομίμα, του εναλλακτικού τσίρκο, καθώς και εντυπωσιακές φιγούρες από το χώρο του street dance. Οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι μουσικοί έζησαν ιδιαίτερες στιγμές κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων στην Παλαιά Ηλεκτρική, σεμινάρια τα οποία απέδωσαν καρπούς καθώς οι ξένοι καλλιτέχνες εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι στο Βόλο υπάρχει πλούσια καλλιτεχνική παράδοση με παρελθόν και μέλλον. Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κοινού και στις παραστάσεις στα θέατρα της πόλης, στις οποίες συμμετείχαν ελεύθερα και τοπικά σχήματα, κυρίως σχολές χορού, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Βόλου για συμμετοχή στο «Καρναβάλι του Κόσμου».
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι πορείες των κρουστών στους κεντρικούς δρόμους Βόλου και Νέας Ιωνίας, όπου το κοινό καταχειροκρότησε τους Άγγλους και τους Πορτογάλους μουσικούς με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι ρυθμοί των συγκεκριμένων συγκροτημάτων ενθουσίασαν το κοινό της πόλης, καθώς πρόκειται για κορυφαία στο είδος τους συγκροτήματα, που διακρίνονται για την αισθητική και την ποιότητά τους. Τη βολιώτικη «απάντηση» στο χώρο των κρουστών και των αποκριάτικων ρυθμών έδωσαν οι CARACATU, ένα συγκρότημα κρουστών που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικό Χωριό». Με τους βολιώτες CARACATU συνέπραξαν και οι BATUCA, συγκρότημα κρουστών με έδρα την Αθήνα, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το τοπικό σχήμα κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Η βολιώτικη νεολαία ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τους Αυστριακούς URBAN FOUNDATION και τους Ολλανδούς GOT SKILLS, οι οποίοι επέδειξαν σε κάθε τους εμφάνιση εντυπωσιακές φιγούρες Street Dance, Hip Hop, Brake Dance, τα οποία διδάσκονται στις σχολές χορού της πόλης με μεγάλη ζήτηση από τους νέους χορευτές. Μαθητές μάλιστα της βολιώτικης Σχολής Χορού Dance Studio συμμετείχαν και στην κεντρική εκδήλωση της Κυριακής και εμφανίστηκαν στη σκηνή μαζί  με τους δεξιοτέχνες αυστριακούς, τους οποίους εντυπωσίασαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων. Τους ρυθμούς των κρουστών ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης μαθήτριες της Σχολής Χορού Magic Steps, οι οποίες συμμετείχαν σε σεμινάρια των BATALA και προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να τους ακολουθήσουν.
Η συμμετοχή του κοινού για την κάθε δραστηριότητα του κύκλου εκδηλώσεων «Καρναβάλι του Κόσμου 2012» ήταν δωρεάν. Πέραν της ελεύθερης εισόδου στα σεμινάρια και τις παραστάσεις, στους βολιώτες μοιράστηκαν περισσότερα από 600 καρναβαλικά κοστούμια και αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή των κοστουμιών πραγματοποιήθηκε χωρίς σημαντικές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: