Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Τσίμα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο «Αχίλλειον»

Η Διεύθυνση Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων, Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρουσιάζουν του βιβλίο του Παύλου Τσίμα «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2008-Αθήνα, Οκτώβριος 2011», την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Αχίλλειον (πεζόδρομος Κουμουνδούρου και Ιάσονος 1, Βόλος). Στην εκδήλωση ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Θανάση Σαμαρά για το χρονικό της οικονομικής κατάρρευσης, όπως το κατέγραψε στα ταξίδια του σε όλες τις χώρες του πλανήτη, που μπήκαν στο δίνη του οικονομικού κυκλώνα.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου «…δεν είναι μια θεωρητική ανάλυση. Δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Είναι μια αφήγηση σε πρώ¬το ενικό. Το οδοιπορικό ενός αδαούς ρεπόρτερ στον γαλαξία της κρίσης, σε αναζήτηση νοήματος. Το καταγράφω εδώ για δύο λόγους. Πρώτα, από προσωπική ανάγκη. Για να δοκιμάσω να ενώσω με μικρές γραμμές τις άπειρες κουκκίδες που απλώνονται σε χαοτικά σχήματα εμπρός μου και για να προσπαθήσω να τους δώσω μια κάποια μορφή, μια αναγνωρίσιμη εικόνα. Και έπειτα, με την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο ή τουλάχιστον πα¬ρηγορητικό και για άλλους ανθρώπους, που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν, από τις μονές του ιδιωτικού του Βίου ο καθένας, την ίδια διαδρομή• από το αρχικό ξάφνιασμα, την αγωνία, τις απορίες, τις διαψεύσεις και τη σύγ¬χυση προς αναζήτηση μιας εξήγησης σε όλα αυτά. Και μιας πρόβλεψης για το μέλλον.
Στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι ταξιδιωτικές σημειώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2011, από την πτώση της Lehman Brothers ως  το ελληνικό «κούρεμα», θα μπορούσαν να είναι η πρώτη ύλη για την προϊστορία της καταστροφής που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε».
Έχοντας ως θέμα τα γεγονότα που ανέτρεψαν την καθημερινότητά μας, το βιβλίο, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε αμέσως το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, που ακολουθώντας το ταξίδι του συγγραφέα προσπαθεί να κατανοήσει τις παραμέτρους που οδήγησαν στην οικονομική καταιγίδα.
Ο Αλέξ. Καψύλης γράφει στο Βήμα (7-12-2011) «…Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, επιβάτης κι αυτός στο... Εξπρές του οικονομικού Μεσονυχτίου με το οποίο όλοι ταξιδεύουμε, κρατά το Ημερολόγιο της Κρίσης. Κατεβαίνει σε κάθε σταθμό για να καταγράψει και να αποκαλύψει γεγονότα εξόχως δραματικά και απολύτως καθοριστικά για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2008, τις ημέρες που κατέρρευσε η Lehman Brothers. Συνεχίζει στην Αθήνα, στο Ρέικιαβικ, στη Βουδαπέστη, στο Δουβλίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μπουένος Άιρες αλλά και στη Φρανκφούρτη, στην οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε κάθε σταθμό ο συγγραφέας καταγράφει γεγονότα και μαρτυρίες. Από τον Λούι, τον Αργεντινό μπάρμαν στη πλατεία Μαβίλη που κατάφερε μόλις και μετά βίας να γλιτώσει την οικογένειά του από το οικονομικό και κοινωνικό πλιάτσικο στην Αργεντινή μέχρι την Μαρία Μπέσνα, την άνεργη δασκάλα στο γκρίζο Βουκουρέστι του ΔΝΤ, και από το ιρλανδικό επενδυτικό θαύμα μέχρι την ισλανδική τραπεζιτική απάτη, ο αναγνώστης παρακολουθεί το όραμα της αδιατάρακτης ευρωπαϊκής ευημερίας των τελευταίων 28 χρόνων να γεμίζει από τις αναθυμιάσεις των δανείων που «έσκασαν», αλλάζοντας βίαια το τοπίο και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη…
…Αυτό που κάνει συναρπαστική την εξιστόρηση του Τσίμα είναι η παράθεση προσωπικών μαρτυριών, συζητήσεων και συνεντεύξεων που, έχοντας πλέον γνώση των εξελίξεων, αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των γεγονότων. Ή φωτίζουν το χρονικό μιας προαναγγελμένης οικονομικής κατάρρευσης, αν προτιμάτε.
Με τις εκτιμήσεις γνωστών καθηγητών και σχολιαστών όπως είναι ο Τζόζεφ Στιγλιτς, ο Πολ Κρούγκμαν, αλλά και ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλι Μπιράντ και βεβαίως με τις εκτιμήσεις και τις παρατηρήσεις του ίδιου του συγγραφέα, αποκαλύπτονται κρυμμένες ψηφίδες από το παζλ της κρίσης των ημερών μας. Και του μέλλοντός μας, όπως όλα δείχνουν».
Ο Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία και, από το 1980, βρήκε καταφύγιο στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «902» και της εφημερίδας Πρώτη. Γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λόγου («Μετρό» στον ΣΚΑΪ, «Μήλον της Έριδος» στο MEGA, «Μετά» στη ΝΕΤ) και εκπομπές έρευνας («Video» στο MEGA, «Μαύρο Κουτί», με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, στο MEGA και «Κόκκινο πανί» στον ANT1) καθώς και μία αθλητική εκπομπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στη ΝΕΤ. Για έκτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει την «Έρευνα» στο MEGA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: